Transportatorii polonezi au reluat luni blocarea celui mai mare punct de trecere de marfă de la granița cu Ucraina, pentru a cere reintroducerea permiselor de intrare pentru concurenții lor ucraineni, scrie La Libre Belgique.

"Protestul transportatorilor a început astăzi, în jurul orei 14.00, ora locală (13.00 GMT), în satul Okopy, pe drumul K12 care duce la punctul de trecere a frontierei de la Dorohusk", a declarat pentru AFP Ewa Czyz, purtătoarea de cuvânt a poliției locale.

Săptămâna trecută, autoritățile locale din Dorohusk au interzis blocada, dar această decizie a fost ridicată de o instanță care a autorizat camionagi să-și continue mișcarea lansată cu mai bine de o lună în urmă.

UE a renunțat la sistemul de permise de intrare pentru camioanele ucrainene în urmă cu aproape doi ani, după invadarea Ucrainei de către Rusia, iar potrivit camionagiilor polonezi această măsură le afectează veniturile.

Aproximativ 1.800 de camioane făceau coadă la trecerea Dorohusk când protestul a fost reluat, coada întinzându-se pe aproape 46 de kilometri, potrivit poliției.

Ucraina depinde foarte mult pe transportul rutier cu Polonia, membră a UE, pentru exporturile și importurile sale, mai ales după invazia rusă de acum aproape doi ani.

Noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, a promis săptămâna trecută că va rezolva conflictul și a acuzat guvernul anterior că i-a abandonat pe camionagii care protestau. Dar negocierile dintre noul guvern și șoferii de camion polonezi care protestează tot nu au permis să se găsească o soluței la acest conflict.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA