Petre Daea s-a întâlnit vineri cu omologul său din Republica Moldova, Vladimir Bolea, și în format online a participat și Mikola Solski, ministrul ucrainean al agriculturii, pentru a discuta chestiunea cerealelor ucrainene.

Scopul întrevederii dintre cei trei omologi a fost acela de a agrea modul de organizare în vederea optimizării tranzitului cerealelor care sosesc din Ucraina, astfel încât fermierii români să aibă posibilitatea transportului cerealelor, eliberării depozitelor și scoaterii la export a produselor din noua recoltă.

Cei trei miniștri ai agriculturii din România, Republica Moldova și Ucraina au convenit să facă un schimb de informații cu privire la cantitățile de grâu ce vor urma să fie transportate pe culoarele solidarității.

Reamintim că Executivul european a acceptat ca Polonia să își susțină cu 122,6 milioane de euro fermierii, bani acordați sub formă de granturi directe, în special pentru a reduce impactul scumpirilor la combustibil și pentru a staboliza prețurile. În urma analizei, Comisia a stabilit că schema poloneză este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat.

Ajutoarele vor fi acordate până la 31 decembrie 2023.Comisia a stabilit că sistemul este "necesar, adecvat și proporțional pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru". Fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia sunt nemulțumiți de concurența făcută de produsele ucrainene care intră în UE, în urma creării coridoarelor de solidaritate. Luna trecută, ei au organizat proteste în mai multe orașe din cele cinci aflate.

Comisia a propus un prim pachet de măsuri, dar sumele oferite au fost considerate prea mici.România a primit 10,05 milioane de euro. Autoritățile de la București au anunțat că vor completa ajutorul cu alte 10 milioane de euro.Ulterior, președinta CE, Ursula von der Leyen, a anunțat un al doilea pachet. Ministrul român al agriculturii, Petru Daea, a spus că 30 de milioane de euro vor veni suplimentar de la Bruxelles pentru susținerea fermierilor în noul context internațional. 

La începutul lunii mai, Petru Daea a precizat că statul va dubla toate sumele primite de la CE pentru despăgubirea fermierilor.Întrebat dacă Guvernul va suplimenta fondurile în luna mai, ministrul a spus că va solicita starea stocurilor la porumb, floare soarelui și rapiță și că decizia va fi luată în funcție de analiza realizată. 

Miniștrii agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au cerut recent autorităților de la Bruxelles să modifice și să extindă reglementările care restricționează importul de produse agricole ucrainene. Conform scrisorii trimise către forul european, interzicerea importurilor adoptată în 2 mai nu se aplică bunurilor importate conform contractelor finalizate înainte de acea dată, ceea ce creează riscul ca acele contracte care sunt nedatate să fie autorizate de autoritățile vamale.