Ucraina, un producător global important de produse agricole, a interzis exportul de îngrășăminte, pe fondul efectelor invaziei Rusiei, a anunțat sâmbătă Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.

Deja Ucraina a interzis exportul unor produse agricole de bază și a introdus licențe pentru exporturile sale cheie - grâu, porumb și ulei de floarea soarelui.

"Cabinetul de Miniștri introduce o cotă zero pentru exportul de îngrășăminte minerale, ceea ce înseamnă o interzicere a exporturilor de îngrășăminte Ucraina", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Instituția precizează că interdicția va ajuta la "menținerea echilibrului pe piața internă" și se aplică îngrășămintelor complexe NPK (azot, fosfor și potasiu).

În mod tradițional Ucraina începe campania agricolă de primăvară la finalul lunii februarie sau în martie. Fermierii spun că vor începe să cultive în zonele sigure de îndată ce vor putea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri fermierilor ca în pofida invaziei ruse să facă eforturi pentru a menține nivelul producției de cereale, pentru a evita o criză în aprovizionarea cu alimente.

Ucraina este adesea considerată unul dintre grânarele Europei. Pe plan mondial este al cincilea exportator de grâu și lider global la exportul de ulei de floarea soarelui.

Sindicatul producătorilor din agricultura ucraineană a informat săptămâna aceasta că fermierii vor reduce în 2022 probabil suprafețele cultivate cu semințe de floarea soarelui, rapiță și porumb, înlocuindu-le cu cereale - hrișcă, ovăz și mei.

Înainte de invazie, autoritățile ucrainene estimau că ar putea exporta peste 60 de milioane de tone de cereale, inclusiv 33 de milioane de tone de porumb și 23 de milioane de tone de grâu, în sezonul iulie 2021-iunie 2022.

Până la 23 februarie, cu o zi înainte de începerea invaziei, Ucraina exportase 43 de milioane de tone de diverse cereale, în sezonul 2021/2022, a anunțat Ministerul Agriculturii.