Războiul din Ucraina a adus în prim plan și problema spinoasă a securității alimentare în UE, iar Comisia Europeană avertizează sectorul agroalimentar să se pregătească de impact, atât pentru următoarele săptămâni, cât și pe termen lung.

Împreună, Ucraina și Rusia controlează 30% din exporturile mondial de grâu, 32% din tranzacțiile cu orz, 17% din comerțul cu porumb și peste 50% din uleiul și semințele de floarea soarelui tranzacționate pe plan internațional, a explicat luni Michael Scannell, reprezentant al DG AGRI a Comisiei Europene, în cadrul unei reuniuni a Comisiei de Agricultură a Parlamentului European.

El a avertizat că această dependență puternică de o parte atât de turbulentă a lumii va avea consecințe grave pentru sectorul agroalimentar al UE, scrie EURACTIV.com.

Pe lângă creșterea vertiginoasă a prețurilor cerealelor, cum ar fi grâul, războiul va avea, de asemenea, un impact puternic asupra comerțului cu produse de origine animală, având în vedere că există un comerț bilateral puternic între UE și ambele țări cu carne de porc și de pasăre.

În plus, comerțul agroalimentar cu Rusia, care este al șaselea partener comercial al UE, se concentrează pe produse prelucrate cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi produsele de cofetărie, vinurile, băuturile spirtoase și biscuiții.

„Consecințele acestei agresiuni rusești vor avea un impact major asupra sectorului nostru agroalimentar. Și va fi dureros, dar trebuie să suferim această durere”, a spus Scannell, care s-a declarat solidar cu Ucraina și cu deciziile luate de UE de a impune sancțiuni Rusiei.

Aceeași impresie a fost afirmată și de eurodeputați, care și-au manifestat sprijinul pentru poporul ucrainean, în pofida riscurilor asupra economiei europene.

Spre exemplu, Ulrike Müller de la Renew Europe a subliniat că, deși UE ar putea plăti pentru potențiale consecințe în euro, ucrainenii vor plăti cu viața. „[UE] trebuie să fie pregătită să plătească prețul pentru democrație", a subliniat ea.

De asemenea, europarlamentarul socialist Clara Aguilera a subliniat că, indiferent de impactul asupra piețelor agricole, cel mai important lucru este „să ne asigurăm că vom câștiga bătălia democrației în Europa și în Ucraina”.

Cu toate acestea, Comisia a avertizat că impactul poate fi de mai mare anvergură.

Pe lângă faptul că rămâne îndoielnic că schimburile comerciale se vor relua în curând, Scannell a subliniat că războiul va perturba, de asemenea, și perioada de însămânțare. Ca urmare, criza ar putea să „continue pe termen mediu”, cu impact și asupra recoltei de anul viitor, a explicat el.

Pentru membrii Comisiei pentru agricultură, acest lucru exemplifică necesitatea de a pune un accent mai puternic pe problema spinoasă a securității alimentare.

„Pe termen lung, trebuie să ne concentrăm asupra consolidării securității alimentare în Europa și asupra reducerii dependenței noastre de petrolul și gazele rusești", a declarat Müller.

Martin Häusling, europarlamentar în grupul Verzilor, a adăugat că UE trebuie să devină „independentă de Rusia în anii următori, indiferent de cât de repede se termină acest conflict și de cât va fi sectorul alimentar de afectat”.

Alte voci au ridicat problema unor schimbări aduse strategiei „De la fermă la furculiță”, astfel încât aceasta să nu înrăutățească dependențele.

Michael Scannell de la Comisia Europeană a recunoscut că există unele slăbiciuni în sectorul agricol al UE, precum dependența de importurile de gaze și îngrășăminte, dar că sunt discuții cu principalii stakeholderi pentru a rezolva aceste situații.

O discuție despre agricultură și industria alimentară în contextul conflictului din Ucraina are loc miercuri, în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor UE, programată de la 15:30 (16:30 ora României).