Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a anunțat că guvernul pe care îl conduce a adoptat o decizie privind un nou mecanism de verificare și aprobare a exporturilor agricole către Bulgaria, România, Ungaria, Polonia și Slovacia, scrie Korespondent.

Într-un mesaj postat pe Telegram, șeful executivului de la Kiev menționează că este vorba despre patru grupe de exporturi agricole - grâu, rapiță, floarea soarelui și porumb.

"Ucraina a prezentat acest mecanism ca parte a unui plan de rezolvare a crizei cerealelor, care a fost susținut de Comisia Europeană. Patru țări au lucrat la planul ucrainean, și-au exprimat comentariile și sugestiile constructive și sunt gata de discuție. Un singur stat este împotrivă. Din păcate, nu avem nicio explicație logică și economică", a scris Șmihal.

Premierul ucrainean nu a precizat care dintre țări nu susține mecanismul propus de Ucraina pentru controlul exportului de cereale ucrainene. Potrivit lui Șmihal, Ucraina pregătește documente corespunzătoare privind verificarea exporturilor cu România și Bulgaria.

Premierul ucrainean a mulțumit acestor două țări pentru că nu au încălcat regulile comerciale ale UE și Acordul de asociere și nu au introdus restricții unilaterale împotriva importului produselor agricole din Ucraina.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA