La sfârșitul lui noiembrie, 60 de lideri și șefi ai organizațiilor internaționale se vor întâlni la Kiev pentru a discuta despre actuala criză alimentară și pentru a-și coordona eforturile în vederea atenuării efectelor acesteia la scară globală.

Există mult simbolism în faptul că cea de-a doua ediție a Summitului "Cereale din Ucraina", un program umanitar inițiat de președintele Volodimir Zelenski, are loc în momentul în care ucrainenii din întreaga lume urmează să aprindă lumânări pentru a comemora și a aduce un omagiu milionarelor de victime ale Holodomorului la aniversarea a 90 de ani de la acest genocid prin foamete artificială.

Poate că ar suna vulgar, dar avertismentul că o crimă nepedepsită tinde să se repete în vremuri ulterioare este încă relevant.

Nu ar trebui să fim deloc surprinși că arhitecții actualei crize alimentare globale se găsesc la Kremlin. Așa cum a fost cazul Holodomorului din 1932 și 1933, care s-a soldat cu cel puțin 4,5 milioane de morți în Ucraina ocupată de regimul comunist.

Cauza principală a crizei alimentare prin care trece lumea în prezent este tocmai agresiunea pe scară largă, nejustificată și nefondată a Rusiei împotriva Ucrainei, care se traduce prin penurie de alimente și prețuri mai mari.

Pentru a evalua amploarea, dimensiunile și ramificațiile invaziei ruse a Ucrainei în ceea ce privește securitatea alimentară, merită să apelăm la statistici. În martie 2022, la câteva zile după invazia directă, Indicele prețurilor la alimente publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a atins maximele istorice, înregistrând o creștere de 34% față de anul din interior.

Înainte de 2022, producția anuală de cereale a Ucrainei putea alimenta aproximativ 400 de milioane de oameni. Cotele Ucrainei s-au ridicat la 47% pe piața mondială pentru floarea soarelui, 17% pentru orz, 14% pentru porumb și 10% pentru grâu. În unele țări precum Liban, India, Irak și China, produsele agricole de origine ucraineană au reprezentat mai mult de 50% din importurile lor.

Agresiunea rusă și blocarea porturilor și rutelor de export din Ucraina au afectat navigația și logistica comerțului maritim din regiunea Mării Negre. Moscova este pe deplin conștientă de consecințele acțiunilor sale pentru 400 de milioane de oameni, în primul rând din Africa și Asia, care depind în mod critic de fluxul neîntrerupt de cereale din Ucraina.

Întrerupând rutele de aprovizionare cu cereale ucrainene și atacând în mod deliberat silozurile de cereale și infrastructura portuară a Ucrainei, Kremlinul acționează într-o manieră calculată și premeditată în urmărirea mai multor obiective simultan. Rusia nu speră doar să sufoce Ucraina din punct de vedere economic, ci și să o destabilizeze social și politic, folosind foamea drept armă, țările din Sudul Global care, în opinia Moscovei, vor declanșa exodul în masă al refugiaților din Asia și Africa către Occident.

Kremlinul calculează că noile valuri de imigrație ilegală către Europa ca primă destinație se vor traduce în tulburări populare profunde, rezultatul presiunii economice tot mai mari și al insecurității cetățenești și, prin urmare, în ascensiunea forțelor xenofobe care au fost întotdeauna aliații tradiționali ai regimului dictatorial al lui Putin.

Conștientă de amenințările pe care planurile mizantropice ale lui Putin le presupun atât pentru sine, cât și pentru alte țări, în primul rând din Africa și Asia, Ucraina a propus ca securitatea alimentară să fie unul dintre pilonii cheie pentru realizarea unei păci juste și de durată în cadrul implementării formulei de pace a președintelui Zelenski.

Ca parte a efortului său din 2022, Kievul a lansat, în strânsă colaborare cu Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, inițiativa "Cereale din Ucraina", care este esențială pentru asigurarea securității alimentare la scară globală.

Până în prezent, în cadrul acestei inițiative, Ucraina a trimis 170 de mii de tone de grâu în Etiopia, Somalia, Yemen și Kenya, țări cu cea mai precară situație alimentară. Programul este planificat să fie extins în curând în Nigeria, Sudan, Mozambic, Madagascar, Djibouti, Mauritania, Liban și alte țări.

Potrivit declarației directorului executiv al Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, făcută publică în septembrie 2022, 345 de milioane de oameni din întreaga lume sufereau de nesiguranță alimentară. Dintre aceștia, 70 de milioane sufereau de malnutriție din cauza războiului rusesc împotriva Ucrainei și a atacurilor rusești asupra lanțurilor de aprovizionare cu alimente.

Programul "Cereale din Ucraina" este conceput pentru a asigura transportul produselor agricole din Ucraina și pentru a preveni foametea în cele mai vulnerabile țări din Africa și Asia care se confruntă cu malnutriția și foametea acută. Numai în Africa, 32 de țări depind de exporturile de cereale ucrainene.

Pe parcursul acestei faze critice de agresiune rusești de mare intensitate, Ucraina s-a dovedit a acționa ca un actor responsabil, capabil și dispus să contribuie la atenuarea crizei alimentare, rezultat al politicilor Kremlinului.

În ciuda circumstanțelor nefavorabile, Ucraina se străduiește să își îndeplinească angajamentele de a furniza hrană țărilor care au cel mai mult nevoie și care sunt afectate de acțiunile Rusiei. Conștientă de responsabilitatea sa, Ucraina nu este doar un receptor, ci și contribuie la programul "Cereale din Ucraina", investind până în prezent circa 32 de milioane de dolari pentru achiziționarea și transportul cerealelor către țările nevoiașe.

Sprijinirea inițiativei "Cereale din Ucraina" aduce beneficii tuturor atât din Vest, cât și din Sudul Global, deoarece, în esență, va spori securitatea alimentară și va sprijini deopotrivă agricultorii ucraineni.

Peste 30 de țări și organizații internaționale s-au alăturat deja programului "Cereale din Ucraina": Germania, Austria, Belgia, Canada, Qatar, Coreea, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Estonia, Finlanda, Franța, Ungaria, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Regatul Unit, Suedia, Elveția.

Ucraina speră ca la cea de-a doua ediție a Summitului "Cereale din Ucraina" mai multe țări și organizații internaționale să se alăture programului și încurajează toți partenerii să contribuie la cauza nobilă de atenuare, prin această inițiativă umanitară, a consecințelor crizei alimentare pentru cele mai vulnerabile țări, salvând viețile a milioane de oameni.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA