Uniunea Europeană a ajuns miercuri la un acord provizoriu privind extinderea măsurilor de liberalizare a comerțului pentru Ucraina, în contextul războiului de agresiune al Rusiei.

Suspendarea temporară a taxelor de import și a cotelor pentru exporturile agricole ucrainene către UE va fi prelungită pentru încă un an, până la 5 iunie 2025, pentru a sprijini Ucraina în mijlocul războiului de agresiune.

Astfel, Comisia Europeană poate acționa rapid și poate impune orice măsuri consideră necesare în cazul în care există o perturbare semnificativă a pieței UE sau a piețelor unuia sau mai multor state membre ale UE din cauza importurilor ucrainene.

Regulamentul prevede, de asemenea, o frână de urgență pentru produsele agricole particular de sensibile, respectiv pui, ouă și zahăr.

Deputații europeni au obținut extinderea acestei liste pentru a include ovăzul, porumbul, grișul și mierea. De asemenea, ei au obținut angajamente ferme din partea Comisiei de a acționa în cazul unei creșteri a importurilor ucrainene de grâu. Perioada de referință pentru declanșarea frânei de urgență va fi 2022 și 2023, ceea ce înseamnă că, dacă importurile acestor produse depășesc volumul mediu din acești doi ani, tarifele ar fi reimpozitate.

Negociatorii PE au asigurat că executivul european va acționa mai rapid - în termen de 14 zile în loc de 21 de zile - dacă se ating nivelurile de declanșare pentru măsurile de protecție automată.

"Acordul întărește angajamentul continuu al UE de a fi alături de Ucraina în fața brutalului război de agresiune. Targetarea Ucrainei de către Rusia și producția sa alimentară afectează și fermierii din UE. Parlamentul a luat în considerare preocupările acestora și a întărit măsurile de protecție care ar atenua presiunea asupra fermierilor din UE în cazul în care ar fi copleșiți de o creștere bruscă a importurilor ucrainene", a transmis raportoarea Sandra Kalniete (PPE/LV).

Parlamentul și Consiliul Parliament să-și de acordul final pentru acordul provizoriu, pentru că suspendarea actuală expiră la data de 5 iunie 2024. Noile reguli ar trebui să intre în vigoare imediat după această dată.