UE alocă bani fermierilor europeni pentru a susține securitatea alimentară mondială

Uniunea Europeană va distribui jumătate de miliard de euro fermierilor afectați de conflictul din Ucraina, ca parte a unui pachet de măsuri destinat calmării creșterii prețurilor mondiale la alimente și îngrijorărilor privind securitatea alimentară.
Sectorul agricol are nevoie de tot sprijinul posibil acordat de UE, astfel că Executivul comunitar a adoptat miercuri mai multe măsuri pentru a atenua creșterea prețurilor alimentelor și potențialul deficit care ar putea rezulta la nivel mondial în urma conflictului din Ucraina.
Sectorul alimentar se confrunta deja cu o situație tensionată în ultimele luni din cauza creșterii prețurilor la energie și îngrășăminte, dar invadarea Ucrainei de către Rusia a exacerbat problemele, iar produse agricole de bază au ajuns la prețuri fără precedent pe piața mondială.
În acest context, Comisia Europeană s-a angajat să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că UE - exportator net de alimente și producător agroalimentar de top - contribuie la securitatea alimentară mondială, în special în Ucraina, dar și în Africa sau Orientul Mijlociu, care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale.
Comisia Europeană promite un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro pentru producătorii cei mai afectați de consecințele grave ale războiului din Ucraina. Statele membre ar putea furniza sprijin financiar suplimentar fermierilor, pentru a contribui la securitatea alimentară mondială, sau ar putea aborda perturbările pieței cauzate de creșterea costurilor factorilor de producție sau de restricțiile comerciale. „Ar trebui să se acorde prioritate sprijinirii fermierilor care utilizează practici sustenabile, asigurându-se totodată orientarea măsurilor către sectoarele și fermierii care sunt cel mai grav afectați de criză”, a menționat Comisia.
În plus, UE va distribui mai multe avansuri din plățile directe, precum și din fondurile de dezvoltare rurală, va adopta măsuri de tip „plasă de siguranță” pentru sprijinirea pieței cărnii de porc, având în vedere situația deosebit de dificilă a sectorului.
Comisia emite o derogare excepțională și temporară pentru a permite producția pe pârloage a oricăror culturi în scopuri alimentare sau furajere, menținând în același timp întregul nivel al plății pentru înverzire acordate fermierilor. „Acest lucru va spori capacitatea de producție a UE în pofida disponibilității limitate a terenurilor fertile”, a precizat Comisia.
Pentru atenuarea presiunii asupra pieței hranei pentru animale, Executivul comunitar propune flexibilități temporare specifice în legătură cu cerințele de import existente privind hrana pentru animale.
Propunerile publicate miercuri de Comisia Europeană includ și asistență acordată Ucrainei pentru a-i ajuta pe fermieri săi să însămânțeze porumb, grâu și floarea soarelui.
Ucraina este un important producător de grâu și de porumb și este primul exportator din lume de ulei de floarea-soarelui, însă sectorul său agricol a fost puternic lovit de invazia rusă începută la 24 februarie.
„Nu vom lăsa Ucraina singură în fața agresiunii Rusiei. Prima noastră prioritate este de a ne asigura că ucrainenii dispun de alimente, de combustibil și de apă în cantități suficiente. De asemenea, îi vom ajuta să planteze și să cultive în continuare cereale și plante oleaginoase, foarte necesare atât pentru ei înșiși, cât și pentru lumea întreagă, și le vom facilita exporturile”, a spus comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
El a mers chiar mai departe, susținând că Rusia țintește în mod explicit infrastructura agricolă a Ucrainei, ceea ce ar putea duce la o înfometare a populației, ce aduce aminte de Holodomor (un genocid pus la cale de Uniunea Sovietică condusă de Stalin, în care au pierit milioane de ucraineni), scrie EURACTIV.com.
„Există o singură interpretare [a acțiunilor Rusiei], anume cea că ei vor să creeze foametea și să folosească asta ca metodă de agresiune”, a spus Wojciechowski, într-o conferință de presă în care a prezentat pachetul de măsuri.
„Solul este folosit ca o armă împotriva propriului popor, este folosit ca o armă de înfometare împotriva celor mai vulnerabili oameni din lume”, a spus el, adăugând că „nu este prima dată” când Rusia folosește această metodă de a ataca sistemul alimentar pentru a crea foamete.
Oficialii UE au subliniat, pe de altă parte, că nu există un pericol imediat la adresa securității alimentare a blocului comunitar, ținând cont că UE este un exportator net de cereale și alte produse agricole.
Comentarii