Comisia Europeană a aprobat două schemele de ajutor de stat, în valoare totală de 47,4 milioane de euro, pentru a sprijini companiile românești din sectoarele de creștere a porcilor și păsărilor, în contextul epidemiei de coronavirus.

Cele două scheme au un buget de aproape 230 milioane de lei și țintesc acordarea de sprijin companiilor active în domeniul creșterii porcilor și păsărilor de curte, care au fost afectate de  pandemia de COVID-19.

Guvernul va distribui până la 24,7 milioane de euro (aproximativ 119,6 milioane de lei) pentru femrele de porcine și 22,7 milioane de euro (aproximativ 109,8 milioane de lei) pentru cele din sectorul avicol sub formă de subvenții directe. 

Scopul schemelor este de a ajuta companiile active în domeniul creșterii animalelor să își asigure nevoile de lichiditate și să își continue activitățile pentru a asigura alimente și materii prime pentru industria alimentară și să mențină locurile de muncă. 

Potrivit Comisiei, de fiecare dintre scheme urmează să beneficieze peste 1.000 de companii active în sectorul respectiv. 

Comisia a constatat că schemele românești sunt conforme cu condițiile stabilite în cadrul temporar: subvențiile nu depășesc 100.000 de euro per beneficiar și sprijinul poate fi acordat până la 31 decembrie 2020.