Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a pregătit un raport bazat pe analiza a 320 de mostre consumate în 18 țări diferite.

46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările comunitare, potrivit unui studiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Centrului Comun de Cercetare al UE, care ridică această cifră la 74% în cazul importurilor din China și 93% din Turcia, notează publicația spaniolă Cadena Ser.

Studiul, publicat săptămâna trecută, se bazează pe analiza a 320 de probe și ridică suspiciuni semnificativ față de un raport anterior care plasa la 14% stocurile care nu respectau Directiva Mierii.

Țările analizate sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania, Suedia, Norvegia și Elveția.

În acest fel, agenția consideră că "mierea falsificată" provine în principal din China și Turcia. Datele prezintă o imagine și mai dubioasă a mierii importate din Marea Britanie, cu o rată de suspiciune de 100%, deși "probabil ca urmare a mierii produse în alte țări și apoi amestecată în Marea Britanie, înainte de reexportarea ei în UE".

Per ansamblu, mai mult de jumătate (57%) dintre operatorii controlați exportau miere suspectată a fi "alterată cu zaharuri străine". Comisia Europeană a investigat până în prezent 44 de operatori și 7 au fost sancționați, a adăugat Executivul comunitar.

Concret, aceste practici rele se referă la utilizarea siropurilor de zahăr pentru a modifica mierea și a-i scădea prețul, atât în țările din afara UE, cât și pe teritoriul comunitar, precum și la analizele de laborator pentru a adapta amestecurile la controale și pentru a nu fi detectate de clienți și autorități.De asemenea, analiza a identificat utilizarea de aditivi și coloranți dar și practici pentru a masca originea geografică a mierii și trasabilitatea acesteia.

"Pe baza tuturor acestor lucruri, există o suspiciune serioasă că o mare parte din mierea importată din țările non-UE" și care este suspectată că ar fi alterată de către Centrul Comun de Investigații rămâne prezentă și nedetectată pe piața UE", a adăugat Comisia Europeană.

Sursa: RADOR