Comisia Europeană va vira României 43 de milioane de euro pentru combaterea efectelor lăsate de epidemia de pestă porcină africană.

Banii vor veni din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și sunt destinați în investițiilor în echipamente pentru combaterea pestei porcine - în echipamente de dezinfectare, laboratoare sanitar-veterinare, echipamente pentru detectarea bolii, în incineratoare -, dar și în material reproducător după trecerea crizei, a explicat ministrul agriculturii, Petre Daea, într-un briefing de presă susținut după ședința de guvern de miercuri.

Daea l-a lăudat pe comisarul european pentru agricultură Phil Hogan care, în această perioadă, „a fost mai român decât mulți români”. „(Phil Hogan) a venit cu propunerea, de urgență, pentru a da aceste sume din fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, 43 de milioane de euro, pe o procedură rapidă, în așa fel încât să avem echipajul tehnic, și nu numai tehnic, ci și cel operațional, pentru a face faă situației deosebite cu care ne confruntăm”, a spus Daea.


Ministrul agriculturii a prezentat în ședința de guvern un plan de acțiune pentru combaterea virusului pestei porcine africane.

„Astăzi suntem în situația de a prezenta, în ședința de Guvern, un plan de acțiune pentru a putea face față situației deosebite cu care se confruntă România și, de altminteri, nu numai România, să intrăm în acest echipaj al colaborării și al acțiunii comune la nivelul Uniunii Europene pentru a opri înaintarea acestui virus și, evident, pentru eradicarea lui și începerea sau reînceperea activității de populare la nivelul țării, înțelegând aici atât societățile comerciale, cât și gospodăriile populației”, a declarat Daea.

Înainte de ședință, și premierul Viorica Dăncilă anunțase că Guvernul va disponiibliza din fonduri europene, mai exact din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, precum și din bugetul național, aproximativ 43 de milioane de euro. „Sunt bani care vor ajunge direct la crescătorii de porcine, cu prioritate la fermele mici și mijlocii, dar și indirect prin serviciile publice de combatere și prevenire a răspândirii pestei porcine africane”, a spus Dăncilă.

Daea a spus și că autoritățile au plătit despăgubirile către peste 6.200 de gospodării din cele 8.096 afectate de pesta porcină africană.

Potrivit ultimelor date comunicate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară (ANSVSA), au fost înregistrate aproximativ 1.000 de focare de pestă porcină africană, în aproape 250 de localități din 13 județe. În total, au fost eliminați 348.691 de porci afectați de boală, a anunțat autoritatea, care a precizat că a plătit despăgubiri totale de 71,8 milioane de lei.