Cultivatorii afectați de embargoul impus de Rusia au beneficiat de fonduri excepționale în valoare de circa 280 milioane de euro în aproape doi ani.

Comisia Europeană a prelungit vineri, până la finele lunii iunie 2017, măsurile de sprijin introduse pentru cultivatorii de fructe și legume afectați de embargoul rusesc, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Această plasă de siguranță a fost introdusă pentru prima dată în 2014, ca urmare a embargoului introdus de Moscova pentru importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei, și a fost prelungită deja în urmă cu un an.

„Prelungirea măsurilor de sprijin pentru sectorul fructelor și legumelor este o demonstrație concretă a solidarității Comisiei Europene cu cultivatorii europeni de fructe și legume care au fost afectați de embargoul rusesc. De la introducerea embargoului, Comisia a implementat o serie de măsuri de sprijinire a producătorilor din mai multe sectoare, recunoscând situația dificilă în care se află”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

Măsurile de sprijin constau în principal în retrageri de produse de pe piață pentru distribuirea gratuită către o serie de organizații caritabile și alte scopuri (precum hrana animalelor, compost sau distilare). Măsurile acoperă tomatele, morcovi, varza, conopida, brocoli, castraveții, ciupercile, merele, perele, prunele, strugurii de masă, kiwi, portocalele, clementinele, mandarinele, lămâile, piersicile și nectarinele, cireșele și curmalele.

De la introducerea embargolui rusesc, în luna august 2014, o cantitate totală de 1,13 milioane tone de fructe și legume a beneficiat de măsuri excepționale de sprijin de la UE în valoare de 280 milioane de euro.