Comisia Europeană a anunțat vineri înscrierea produsului românesc „Cârnați de Pleșcoi” în registrul produselor care beneficiază de Indicație Geografică Protejată (IGP).

Cârnații de Pleșcoi devin al șaselea produs originar din România care beneficiază de protecția oferită de sistemele de calitate europene. Astfel, Magiunul de prune Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novacul afumat din Țara Bârsei și scrumbia de Dunăre afumată sunt Indicații Geografice Protejate (IGP), în timp ce produsul Telemea de Ibănești este înregistrat Denumire de Origine Protejată (DOP).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, cârnații de Pleșcoi sunt un soi de cârnați afumați produși dintr-un amestec de carne de oaie și vită, uneori și carne de capră, condimentați cu ardei roșu, usturoi și cimbru. Această combinație de ingrediente și procesul de producție le conferă Cârnaților de Pleșcoi un gust unic, cunoscut și renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.

La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru alte două produse pentru dobândirea protecției europene Indicație Geografică Protejată, respectiv Cașcaval de Săveni și Telemea de Sibiu.