Comisia Europeană intenționează să crească finanțarea pentru sectorul apicol în perioada 2021-2027, susține europarlamentarul Daniel Buda, citând o informație furnizată de comisarul european Janusz Wojciechowski.

Uniunea Europeană sprijină în prezent sectorul apicol prin intermediul politicii agricole comune (PAC), în special prin programele naționale din domeniul apiculturii.

„Aceste programe conțin opt măsuri concentrate în mod clar pe îmbunătățirea condițiilor generale de producție și comercializarea produselor apicole, cum ar fi asistența tehnică pentru apicultori, monitorizarea pieței și combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor”, se arată într-un răspuns transmis de comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, la o interpelare a europarlamentarului Daniel Buda.

Eurodeputatul remarcă faptul că producția de miere a României a scăzut cu 15-20% în acest an față de 2019, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. „De asemenea, și alte state membre au înregistrat scăderi semnificative a producției de miere de albine. Spre exemplu, în Croația a fost declarată stare de dezastru natural, după ce au fost descoperite covoare de albine moarte”, arată Daniel Buda, într-o postare pe Facebook.

„Anul acesta a adus o serie de provocări pentru apicultori, producția europeană de miere fiind compromisă. Am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am solicitat să îmi transmită instrumentele de care dispune pentru a veni în sprijinul apicultorilor europeni și pentru a nu crește deficitul comercial al Uniunii Europene în relație cu marii producători de miere din lume”, mai scrie eurodeputatul liberal.

UE este unul dintre cei mai mari producători de miere din lume, dar piața europeană este invadată de produse ieftine, contrafăcute. Astfel, potrivit autorităților europene, un kilogram din cinci vândute în Europa nu respectă standardele UE.

Pe de altă parte, apicultorii europeni sunt afectați și de utilizarea pe scară largă a unor pesticide care sunt otrăvitoare pentru albine.

„Pentru a stopa pierderea biodiversității, Comisia va lua măsuri pentru a reduce cu 50% utilizarea generală a pesticidelor chimice și riscul reprezentat de acestea precum și utilizarea pesticidelor mai periculoase până în 2030”, mai spune comisarul Janusz Wojciechowski.

Albinele sunt extrem de importante pentru industria alimentară din UE, dat fiind că peste 80% din plante și trei sferturi din producția alimentară depind de polenizarea făcută de aceste insecte.

În UE sunt 17,5 milioane de stupi, gestionați de 650 000 de apicultori. Producția de miere a Uniunii a fost de 280.000 de tone în 2018, ceea ce face din Uniunea Europeană al doilea producător de miere din lume, după China.

Măsurile pentru apicultori vor fi disponibile și în în viitoarea PAC post-2020. „Prin deplasarea acestora de la organizarea comună a piețelor agricole către planul strategic al PAC, sinergiile dintre toate părțile PAC vor fi consolidate, inclusiv pentru apicultură, a cărei finanțare este propusă pentru a crește de la 40 de milioane de euro/an la 60 de milioane de euro/an (dublată cu cofinanțarea națională)”, a punctat comisarul pentru agricultură.