Guvernul ungar intenționează să înlăture, începând cu 1 august, plafoanele impuse prețurilor alimentelor de bază, în timp ce Bucureștiul se gândește la o redcere a prețurilor la aceste alimente, fără a-i afecta pe producători.

Guvernul ungar intenționează să înlăture, începând cu 1 august 2023, plafoanele impuse prețurilor alimentelor de bază în urmă cu 16 luni, și, în paralel, a ordonat retailerilor să introducă reduceri mai mari de prețuri la anumite produse alimentare, a declarat joi Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

În prezent, Ungaria înregistrează cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, chiar dacă rata anuală a scăzut în mai pentru a patra lună consecutivă, până la 21,5%. Comparativ, inflația medie anuală în UE a fost de 7,1% în luna mai.

În februarie 2022, Executivul de la Budapesta a impus un preț maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc și de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creșterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate și prețurile la carburanți și ratele la creditele ipotecare.

În pofida plafonării, inflația prețurilor alimentare în Ungaria a ajuns la 44,8% în luna decembrie a anului trecut.

Pentru a frâna creșterea prețurilor, Guvernul condus de premierul Viktor Orban a ordonat și marilor retaileri să introducă reduceri obligatorii de prețuri la alimente.

Ciolacu: Mi-aș dori mai puțin să venim cu un act normativ

Deși inițial vorbea de o ordonanță de urgență, premierul Marcel Ciolacu a spus vineri că nu își dorește implementarea unui act normativ, dar acesta va fi adoptat, dacă va fi necesar.

"Eu îmi doresc un acord pe care să îl facem până la sfârșitul anului, la fel cum s-a făcut și în Franța. Nu e niciun secret. Mi-aș dori mai puțin să venim cu un act normativ. Dar dacă se va impune acest lucru, să fiți siguri că vom veni și cu act normativ ... Acordul este acord, cine îl încalcă, atunci folosim instrumentele guvernului, care se numesc acte normative", a spus  Ciolacu.

El a susținut că producătorii români nu vor fi afectați. 

Deocamdată nu a fost stabilită soluția care va fi aplicată pentru reducerea prețurilor la produse alimentare de bază și că se poartă discuții pe această temă.

"Încă lucrăm la sistem. Important este că încet-încet ajungem la un acord. Indiferent de ce sistem vom găsi împreună cu retailerii, distribuitorii - producătorii români nu vor fi afectați. De la acest principiu am pornit și ne menținem acest principiu", a mai spus el.

Guvernul a primit joi răspuns de la retaileri cu privire la propunerea de a scădea prețul la alimente de bază, iar premierul Marcel Ciolacu vorbește despre "o scădere garantată" care nu va pune presiune pe producătorii români.