Comisia Europeană nu va propune o nouă reglementare a pesticidelor pentru salvarea albinelor, în ciuda unei Inițiative a Cetățenilor Europeni (ICE) semnată de peste un milion de cetățeni din cele 27 de state membre, relatează Euronews Italia.

Susținătorii inițiativei cer eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035, refacerea biodiversității și o reformă a sectorului agricol pentru a favoriza culturile la scară mică, diversificate și durabile, a explicat pentru Euronews inițiatorul ei, Martin Dermine.

"Există o corelație puternică între starea de sănătate a albinelor, cea a mediului, expunerea cetățenilor la pesticide și sănătatea fermierilor. Așa că această inițiativă cetățenească va ajuta cu siguranță albinele, deoarece sunt primele afectate de pesticide. Reducerea pesticidelor va fi bună atât pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale cât și pentru cetățenii care le ingerează în alimentele pe care le cumpără și le mănâncă", a explicat Martin Dermine.

O treime din speciile de insecte polenizatoare sunt pe cale de dispariție în Europa: o problemă majoră pentru ecosistem, având în vedere că 80% din culturi și flora sălbatică depind de aceste animale.

Comisia este de acord cu scopul inițiativei, însă nu va propune nicio legislație nouă, concentrându-se în schimb pe cea deja prezentată și aflată în curs de negociere între statele membre, care urmărește ca până în 2030 să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor chimice.

Cea privind protecția albinelor este a șaptea inițiativă cetățenească europeană examinată de Comisie, care are obligația de a răspunde fiecărei cereri cu cel puțin un milion de semnături din șapte state membre.

Sursa: RADOR