Președinta Comisiei Europene afirmă că Kremlinul confiscă cerealele ucrainene și promovează creșterea prețurilor ca formă de șantaj, relatează El Periodico.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a acuzat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, că folosește "foamea și cerealele" ca armă de război și a cerut o colaborare internațională "urgentă" pentru a calma "semnele în creștere ale unei crize alimentare" în lume. "Astăzi, artileria rusă bombardează în mod deliberat depozitele de cereale din toată Ucraina. Iar navele de război rusești din Marea Neagră blochează navele ucrainene pline de grâu și semințe de floarea soarelui", a spus Von der Leyen în discursul său la Forumul Davos 2022.

Președinta Comisiei Europene a asigurat că există "soluții și un orizont", dacă se acționează "urgent" pentru a depăși "această provocare enormă pentru 'cooperarea' internațională". Într-un discurs axat absolut pe invazia rusă a Ucrainei și consecințele acestui război asupra populației ucrainene, lanțurilor de aprovizionare sau volatilității prețurilor la energie, Von der Leyen a acordat o atenție deosebită lipsei cerealelor de pe piețele globale.

Câmpurile de grâu ale Ucrainei "au fost arse" și "armata Kremlinului confiscă rezervele de cereale și mașinile", a spus Von der Leyen, care a spus că aceste acțiuni readuc "amintiri ale unui trecut întunecat" legate de capturile sovietice ale recoltelor și "foametea devastatoare din 1930".

Ucraina are 20 de milioane de tone de cereale blocate pe teritoriul său, iar exporturile sale au scăzut de la 5 milioane de tone cu o lună înainte de război la între 200.000 și 1 milion de tone în prezent.

"Consecințele acestor acte rușinoase sunt văzute de toată lumea. Prețurile mondiale la grâu cresc vertiginos. Și țările fragile și populațiile vulnerabile sunt cele care suferă cel mai mult", a adăugat conservatoarea germană, care a vorbit despre creșterea prețurilor la pâine cu 70% în Liban și despre transporturile blocate către Somalia.

Mai mult, Rusia "își blochează propriile exporturi de alimente ca o formă de șantaj, reține proviziile pentru a crește prețurile mondiale sau face comerț cu grâu pentru sprijin politic", adică "folosește foametea și cerealele pentru a-și exercita puterea", a denunțat von der Leyen.

Aceste circumstanțe, adăugate la secetele provocate de schimbările climatice, amenință în special Africa și în acest sens Von der Leyen a anunțat că Bruxelles-ul lucrează cu președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, pentru a "aborda repercusiunile războiului printr-un eveniment privind securitatea alimentară și soluțiile în Europa și în regiune".

"În urmă cu doar 50 de ani, Africa producea toată hrana de care avea nevoie. Timp de secole, țări precum Egiptul au fost coșurile de pâine ale lumii", a spus Von der Leyen, care a susținut și sprijinirea continentului african pe termen lung, astfel încât să fie "mai puțin dependente de importurile de alimente".

Sursa: RADOR