Subvențiile agricole continuă să fie utilizate în mod abuziv în țările din Europa Centrală și de Est, în ciuda numeroaselor încercări ale Comisiei Europene de a remedia problema, potrivit unui nou raport comandat de grupul politic al Verzilor.

Raportul publicat joi investighează utilizarea fondurilor UE pentru agricultură din cinci state din Europa Centrală și de Est: Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia și România, scrie EURACTIV.com.

Documentul oferă informații din fiecare țară și concluzionează că implementarea acestor fonduri este „extrem de problematică” în toate țările analizate.

De altfel, nu este prima analiză care arată utilizarea inadecvată a subvențiilor agricole în țările din Europa Centrală și de Est, dat ffind că în ultimii ani au fost publicate mai multe investigații care au evidențiat aspecte care variază de la conflicte de interese și nepotism la corupție și fraude.

Raportul subliniază faptul că, pe lângă faptul că împiedică eforturile UE de a-și atinge obiectivele cu privire la o serie de probleme importante, cum ar fi protejarea biodiversității și combaterea schimbărilor climatice, această utilizare abuzivă a finanțării europene subminează, de asemenea, încrederea în UE și lupta UE pentru statul de drept.

Comisia a refuzat să comenteze raportul în acest moment. Rețeaua EURACTIV a încercat, de asemenea, să contacteze ministerele de profil din cele cinci țări implicate, dar a primit un singur răspuns din partea Cehiei.

„Considerăm că sistemul de subvenții din Republica Cehă este transparent. Nu vom face alte comentarii asupra studiului”, a declarat un reprezentant al ministerului ceh al agriculturii.

În 2019, în urma unei anchete efectuate de New York Times asupra programului UE de plăți către fermieri, Comisia a pasta problema statelor membre, spunând că, în ceea ce privește proprietatea funciară, este „în primul rând și exclusiv responsabilitatea autoritățile relevante din statele membre să acționeze și să pună în aplicare un sistem necesar pentru prevenirea și evitarea fraudelor”.

La acea vreme, Comisia a propus crearea unui „procuror european”, care să se ocupe de fraudele cu fonduri europene. În septembrie anul trecut, Colegiul Parchetului European (EPPO) a depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene din Luxemburg.

Raportul comandat de Verzi a constatat că există „avantaje sistemice” pentru fermele mari ale căror administratori au, în general, „legături strânse cu partidele de guvernământ” din țările lor.

„Rapoartele arată în mod clar că se pot găsi legături puternice între politică și cei mai mari beneficiari ai subvențiilor în toate cele cinci state membre”, se arată în raport, care menționează că se pare că fără legături strânse cu politica, în unele cazuri, accesul echitabil la pământ este „aproape imposibil”.

De asemenea, analiza subliniază faptul că fondurile UE pentru agricultură au devenit o „oportunitate de afaceri atractivă pentru diferiți fraudatori, care au prea puțin interes față de activitatea agricolă”.

La nivelul celor cinci țări există o „inegalitate clară” între alocările de finanțare pentru fermierii mari și mici, mai arată raportul care subliniază că multe țări nu utilizează pe deplin instrumentele existente furnizate de politica agricolă comună (PAC) pentru a sprijini fermierii mici.

Dovezile din raport indică, de asemenea, că există cazuri în care fermele mai mari sunt tratate în mod preferențial în ceea ce privește implementarea subvențiilor.

Comentând raportul, europarlamentarul verde Viola von Cramon, membru al Comisiei pentru control bugetar, a declarat că dovezile arată că fondurile agricole ale UE „alimentează frauda, ​​corupția și creșterea oamenilor de afaceri bogați”.

„În ciuda numeroaselor investigații, scandaluri și proteste, Comisia pare să închidă ochii asupra utilizării abuzive a fondurilor UE”, a spus ea.

„PAC nu funcționează, oferă stimulente greșite pentru utilizarea terenului, care dăunează mediului și afectează comunităților locale", a subliniat von Cramon.