Eurodeputatul social-democrat susține că testarea alimentelor s-a făcut cu notificarea Comisiei Europene, astfel că nu înțelege secretomania Guvernului Tudose, care a refuzat să facă publice numele companiilor și produselor declarate neconforme.

Autoritățile române au găsit diferențe de valoare energetică între produse vândute în România și UE, dar ministrul Agriculturii a declarat joi, în ședința de guvern, că nu are la dispoziție o normă juridică la nivelul UE pentru a putea face publice numele companiilor și produselor.

Europarlamentarul PSD Victor Boștinaru a criticat ”secretomania” Guvernului.

”În momentul în care această operațiune s-a făcut cu notificarea Comisiei Europene, așa cum transpare, sau a fost o acțiune coordonată a statelor din Europa Centrală și de Est, nu înțelegem atitudinea și secretomania Guvernului României, care nu face public numele companiilor și produselor declarate neconforme”, a scris vineri, pe Facebook, eurodeputatul social-democrat.

”Este cu atât mai greu de înțeles, cu cât, România a avut o acțiune relativ întârziată și s-a raliat abia într-o fază ulterioară demersului Grupului de la Vișegrad privind calitatea produselor alimentare vândute pe piețele Europei Centrale și de Est”, a mai scris Boștinaru.

Acesta susține că, potrivit legislației în vigoare, Guvernul României este ”obligat să furnizeze informații privitoare la acest demers în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public”.

”Este de-a dreptul evident faptul că informațiile privind hrana oferită populației din România și a securității alimentare a produselor reprezintă informații vitale pentru interesul public. Scuza referitoare la inexistența legislației privitoare la standarde de calitate, poate fi mai degrabă un pretext pentru a nu afecta interesele economice ale unor actori care exportă produse de calitate inferioară pe piața românească și a rețelelor comerciale care le desfac? Pasivitatea Guvernului în acest caz și menționarea ipotezei că așteptăm exclusiv de la Comisia Europeană un remediu în acest domeniu este ușor naivă, cunoscându-se faptul că amendarea legislației europene în acest domeniu, care angajează interese economice enorme, este un proces extrem de complicat și cu o durată foarte mare”,

a explicat Victor Boștinaru.

El a amintit că un astfel de proces necesită negocieri între Comisie și Consiliu și ulterior, posibil, între Parlament, Comisie și Consiliu, în ceea ce se numește trialog, care pot dura ani de zile.

Europarlamentarul PSD crede că ”Guvernul trebuie sa lase timiditatea în fața intereselor unor mari jucători economici de o parte și să propună câteva măsuri urgente”: 

  • publicarea metodologiei de testare a produselor;
  • publicarea listei produselor testate și lista produselor care nu au trecut testul și care s-au dovedit neconforme;
  • introducerea unor standarde de calitate care sa devină obligatorii și aplicabile tuturor produselor care intră pe piață;
  • introducerea pe ambalaje a unui un semn distinctiv care să alerteze consumatorul asupra calității inferioare a produsului achiziționat.

Somație de la PNL

”Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a preferat să țină la secret date din raportul realizat în urma controlului privind dublul standard al alimentelor comercializate în România. Partidul Național Liberal îl somează pe ministrul Daea să dea publicității întregul document, cu menționarea producătorilor și produselor care au făcut obiectul investigației și în cazul cărora au fost constatate abateri. Este rolul fundamental al Guvernului să informeze cetățenii, să ia măsurile adecvate în cazul produselor neconforme și să avertizeze asupra posibilelor efecte negative”, a declarat vineri președintele liberalilor, Ludovic Orban, citat într-un comunicat.

Orban a mai spus că va formula în numele PNL o cerere oficială în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public pentru a putea pune la dispoziția opiniei publice datele complete ale controlului.