Echipa de la Bio&Co nu folosește materiale care nu sunt permise de agricultura ecologică. Un reportaj de Iulian Ghervas și Adina Popescu

*** Filmările au fost realizate la 7 octombrie 2023. ***

Cât de rentabil poate fi un model de agricultură organică cu inserții sociale și educative, orientat împotriva risipei și poluării și pentru o gestiune responsabilă a deșeurilor și protecția mediului?

La 40 de kilometri de București, la Ciocănari, un sat cu puțin peste 1.400 de locuitori, lua naștere acum doi ani ferma Bio&Co. Pe o suprafață de patru hectare, 10 persoane, majoritatea localnici, cultivă 80 de tipuri de legume, fără pesticide și fără procese mecanice.

Totodată, beneficiază de un sistem de incluziune socială conceput de inițiatori – Asociația Ateliere Fără Frontiere. În plus, fondatorii vor să amenajeze o fermă pedagogică unde copiii să poată învăța despre alimentație sănătoasă, biodiversitate, reducerea risipei și protejarea mediului.

În acest moment, ferma nu este încă sustenabilă din punct de vedere financiar, iar cei care o conduc se bazează în principal pe donații, însă speră să își poată acoperi în viitor 70% din costuri.