Care sunt noutăţile din PAC post-Brexit şi cum se pregăteşte România pentru a face faţă provocărilor viitoare utilizând tehnologii inovative au fost temele principale abordate de participanţii la workshop-ul Finanţări europene@Agricultură high-tech.

"Pentru perioada 2021-2027, fiecare stat membru va trebui să trimită pentru aprobare Comisiei un plan naţional strategic privind Politica Agricolă Comună, deci Pilonul I şi Pilonul II şi organizaţiile de piaţă, toate instrumentele vor face obiectul unui singur plan naţional construit în mod partenerial între autorităţi şi toţi actorii din sectorul agricol şi dezvoltare rurală şi care va fi analizat şi apoi aprobat la Bruxelles. Este pentru prima dată când toate procesele legate de diversele instrumente PAC sunt fuzionate într-un singur proces şi acest aspect este una dintre schimbările fundamentale şi una dintre simplificările fundamentale pentru perioada următoare", a declarat pentru EurActiv, Elvira Bakker, şef adjunct unitate, DG Agri, Comisia Europeană, după workshop-ul Finanţări europene@Agricultură high-tech.

Floricel Dima, subsecretar de stat, Ministerul Agriculturii, a precizat că România a început deja lucrul la acest plan strategic solicitat de Bruxelles.

Referitor la propunerile Comisiei, Dima spune că Bucureştiul este mulţumit de faptul că se are în vedere în continuare dezvoltarea rurală şi ajutor pentru tinerii fermieri.

Există şi "frământări" legate de discuţiile privind plafonarea, în condiţiile în care România are  exploataţii foarte mari.

"Sperăm ca viitorul PAC pentru România să fie avantajos, astfel încât agricultorii, producătorii, fermierii români să se poată dezvolta, să poată avansa agricultura României", a precizat Floricel Dima.

România are şi ferme mici şi mijlocii, care trebuie să se asocieze pentru a accesa fondurile europene.

"În România avem parte de ferme mici şi mijlocii care singure nu au capacitatea de a accesa aceste fonduri europene şi, implicit, pentru a beneficia de aceste tehnologii de vârf. Tocmai de aceea, asocierea este elementul care le permite să aibă acces la tehnologiile de vârf. Statul român trebuie să fie preocupat de a cointeresa fermierii din România să se asocieze”, a declarat eurodeputatul PNL Daniel Buda, într-o intervenţie video.

Plecarea Marii Britanii din UE lasă un gol de 12 de miliarde de euro la buget, astfel că în noul cadru financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027 agricultura va primi mai puţini bani. Totuşi, plățile pentru fermierii români nu scad.

Până acum, începând cu 2007, APIA a atras în România peste 23 de miliarde de euro, cu o rată de absorbţie a fondurilor europene de peste 96%, a subliniat Paul Kmen, director general adjunct, APIA.

Tehnologii inovative

Un alt subiect al workshop-ului a fost folosirea tehnologiilor inovative care vin în ajutorul fermierilor.

Alin Ilie, manager proiect, Agremo, a prezentat avantajele unei platforme software online, care analizează date cu ajutorul informaţiilor furnizate de drone, iar rezultatele acestor analize sunt furnizate fermierilor pentru a-i ajuta să-şi urmărească culturile.

Cum funcţionează aplicaţia?

"Se scanează terenul cu ajutorul unei drone, iar imaginile capturate de dronă se agregează într-o singură imagine - harta terenului scanat. Harta terenului e încărcată în aplicaţie, se rulează nişte algoritmi pe baza analizei dorite: numărătoarea plantei, identificarea zonelor îmburuienate, producţia estimată, iar în urma rulării acestui algoritm utilizatorul primeşte un raport...E o plaftormă accesibilă din cloud, poate fi accesată de oriunde, cu orice dispozitiv cae are o conexiune simplă la internet", a explicat pentru EurActiv Alin Ilie.

"În loc să inspecteze terenul la pas sau - cum e metoda tradiţională - în diagonală a terenului, aplicaţia îţi oferă o viziune complexă, integrală a terenului, îţi arată fiecare centimetru pătrat, iar prin această detaliere a terenului îţi scuteşte foarte mult timp, îţi oferă informaţiile mult mai rapid decât dacă ar fi să le iei tu şi, cu măsurile potrivite, poţi preîntâmpina eventualele probleme", a mai spus Alin Ilie.

Tehnologii inovative utilizează de ceva vreme şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

"Aşa cum pe actuala pe actuala perioadă de programare am folosit tehnologii inovative şi pe următoarea perioadă de programare ne dorim să nu rămânem în urmă, tot ce înseamnă zona de cloud, Microsoft Azure în mod special, tot ce înseamnă dispozitive mobile, atât cu sisteme de operare Android, cât şi cu sisteme iOS vor fi în mintea noastră, pentru a le utiliza şi pentru a le pune, bineînţeles, la dispoziţia tuturor solicitanţilor şi beneficiarilor atât pentru perioada actuală de programare cât a mai rămas din ea, cât şi pentru următoarea perioadă de programare pentru că e unul dintre obiectivele următorului pact", a precizat Daniel Ifrim, director, Direcţia IT, AFIR.