Principala provocare pentru viticultori este găsirea forței de muncă sezoniere în perioada culesului.

O parte a producătorilor de vin din România estimează o producție de aproape patru milioane de hectolitri în acest an, asemănătoare cu cea din anii anteriori, dar se înregistrează diferențe semnificative de producție între regiunile viticole, de la un avans de 20% în Vrancea, la o scădere de 30% în Dobrogea, potrivit unui comunicat transmis duminică de Patronatul Național al Viei și Vinului.

În 2014, producția totală de vin la nivel național a fost de circa 3,7 milioane de hectolitri, iar în 2015 de aproape 3,6 milioane de hectolitri, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii, scrie news.ro. În acest an, se înregistrează diferențe semnificative de producție de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât și între producătorii aflați în aceeași zonă, în contextul în care principala provocare a acestei campanii este găsirea forței de muncă sezoniere.

„Aceste diferențe sunt create de doi factori: condițiile climatice și atenția acordată aplicării eficiente a tratamentelor fitosanitare. Pe acest ultim considerent semnalăm faptul că producătorii care și-au făcut la timp aceste tratamente au producții foarte bune, nefiind afectați de mană sau de făinare”, se arată în comunicat.

Astfel, pentru Vrancea și Moldova se înregistrează cele mai bune estimări, producția urmând să fie cu aproape 20% mai mare. În Banat, producția ar putea crește cu 10%, iar în Transilvania și Dealu Mare (Muntenia) se așteaptă o stagnare sau o creștere ușoară a producției. Regiunile unde prognozele sunt cele mai pesimiste sunt Oltenia (minus 20%) și Dobrogea (minus 30%).

La nivel european, la începutul verii, Franța a anunțat diminuarea producției de struguri, iar Spania a anunțat creșterea acesteia, ceea ce va genera la nivel mondial un preț de vânzare mai mic pentru vinul vărsat.

 

„În Romania, prețul de tranzacționare al strugurilor din soiuri nobile pentru producerea vinului variază între 1 leu/kg și 1,5 lei/kg, in funcție de zonă, de culoare și de calitatea strugurilor”.