#Criza cerealelorVon der Leyen anunță un nou pachet de sprijin pentru fermierii afectați
Șefa CE, Ursula von der Leyen, le-a răspuns liderilor din cele cinci state estice, printre care și România, care au cerut măsuri pentru a-i ajuta pe fermierii europeni afectați de importul cerealelor ieftine din Ucraina.
”Măsurile unilaterale pot face doar jocul adversarilor Ucrainei. Ele nu ar trebui să erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a scris Ursula von der Leyen, adăugând că accesul pe piața europeană acordat Ucrainei și liniile de solidaritate ale UE sunt ”esențiale” pentru rezistența Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei.
”Exporturile Ucrainei ar trebui să continue să ajungă pe piețele din întreaga lume, inclusiv pe piețele țărilor în curs de dezvoltare”, a scris ea, adăugând că trebuie abordate ”consecințele nedorite” ale creșterii neașteptate a importurilor în țările din vecinătatea Ucrainei.
Comisia Europeană urmează să prezinte un al doilea pachet de sprijin financiar în valoare de
100 de milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200% pentru fermierii afectați.
Citește și România sigilează transporturile ucrainene de cereale și face controale pentru pesticide în vamă
Von der Leyen spune că prevederile privind ajutorul acordat Ucrainei trebuie prelungite cu un an, începând din 5 iunie 2023.
Propunerea CE privind extinderea perioadei de sprijin include dispoziții mai stricte, monitorizare și raportare către statele membre, răspunzând astfel ”în mod specific preocupărilor statelor membre și părților interesate, inclusiv fermierilor”.
”Vom acționa și mai puternic pentru a facilita tranzitul mărfurilor agricole în cauză, atât către alte state membre, cât și către parteneri terți”, pentru a reduce presiunea pe termen scurt asupra țărilor vecine Ucrainei și pentru a ajuta piețe agroalimentare globale.
Premierul Nicolae Ciucă a transmis printr-un mesaj pe Facebook faptul că, în scrisoarea pe care a trimis-o Ursulei von der Leyen, a cerut "măsuri pentru protejarea fermierilor afectați de exporturile de cereale ucrainene".
"Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susține fermierii români și industria alimentară, așa cum o facem și noi, de la nivelul guvernului. De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din țările afectate, care va avea o valoare aproape dublă față de cel inițial, așa cum a cerut și președintele Klaus Iohannis. De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui", a scris premierul.
El a adugat că Executivul european a promis și o investigație asupra unor produse sensibile, însoțită de adoptarea unor proiecte de reglementări europene privitoare la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor programată pentru 5 iunie.
"De prelungirea acestor măsuri excepționale depinde ajutorul pe care UE îl dă Ucrainei, pe plan comercial", a continuat el.
În finalul postării, acesta a afirmat că "orice măsură luată unilateral ar fisura unitatea și solidaritatea europeană cu Ucraina în fața invaziei rusești și ar avea ca efect diminuarea sprijinului pe care întreg continentul îl dă țării vecine, atacată în mod neprovocat de Federația Rusă", iar "statele membre nu pot să ia măsuri în mod individual, ci trebuie să se ralieze unei politici europene integrate".
de Alb 19 Apr 2023 17:33