EURACTIVVon der Leyen propune o schimbare de direcție în politica agricolă a UE

În discursul său anual, Ursula von der Leyen nu a dat asigurări cu privire la continuarea politicii emblematice a UE în materie de alimentație durabilă, propunând o schimbare de direcție în dezbaterea actuală pe tema produselor agroalimentare.
După ce, anul trecut, reprezentanții sectorului agricol s-au revoltat pentru că au fost trecuți cu vederea în discursul anual, de data aceasta von der Leyen a ținut să le mulțumească în mod explicit fermierilor din UE, exprimându-și aprecierea pentru că "ne asigură hrana zi de zi".
Ea a subliniat necesitatea de a proteja mediul, dar a adăugat că acest aspect trebuie să fie pus în balanță cu cel al securității alimentare, care rămâne o "sarcină esențială", iar "[...] producerea de alimente sănătoase este fundamentul politicii noastre agricole", a mai declarat von der Leyen.
Cu toate acestea, președinta Comisiei Europene a remarcat provocările cu care se confruntă agricultorii, enumerând războiul din Ucraina și schimbările climatice, alături de "noile obligații", ca având un "impact din ce în ce mai mare asupra muncii și veniturilor agricultorilor".
"Sunt și rămân convinsă că agricultura și protecția mediului pot merge mână în mână. Avem nevoie de amândouă", a declarat ea.
Eurodeputatul socialist Paolo De Castro a lăudat discursul lui von der Leyen într-o postare pe X, fostul Twitter, spunând că există "în sfârșit o recunoaștere pentru munca grea a fermierilor, care asigură hrană sănătoasă și suficientă în fiecare zi".
Copa-Cogeca, grupul de lobby al agricultorilor din UE, a salutat, de asemenea, anunțul privind "dialogul strategic", așteptând "detalii suplimentare privind cadrul acestui dialog, care ar trebui să facă parte din lucrările pregătitoare pentru viitoarea PAC [Politica Agricolă Comună, programul de subvenții agricole al UE]".
Deși vagă în ceea ce privește detaliile, referirea la lansarea unui "dialog strategic" a fost privită de mulți comentatori ca fiind cel puțin o modalitate de a întrerupe programul "de la fermă, la furculiță", o strategie prezentată de Comisie în mai 2020, care reprezintă o abordare cuprinzătoare a modului în care UE apreciază sustenabilitatea alimentară.
Și mai notabil este faptul că von der Leyen a omis să menționeze celelalte acte legislative din cadrul programului "De la fermă, la furculiță", inclusiv Legea privind sistemele alimentare durabile, care ar fi trebuit să constituie coloana vertebrală a politicii alimentare emblematice a UE și a cărei soartă este în joc acum.
De asemenea, revizuirea de către UE a legislației privind bunăstarea animalelor a lipsit cu desăvârșire din intervențiile lui von der Leyen, deși problema a fost menționată de mai multe ori de către deputații europeni care au comentat la discursul ei.
Într-o scrisoare de intenție care însoțește discursul său anual, von der Leyen nici măcar nu a enumerat cele două acte legislative printre prioritățile-cheie pentru 2024 în ceea ce privește finalizarea Pactului verde european - deși dosarele ar putea fi totuși incluse în subiectele de pe ordinea de zi pentru următoarele reuniuni ale Colegiului comisarilor.
Renunțarea la noile norme privind bunăstarea animalelor se poate dovedi problematică, deoarece Comisia și-a luat angajamentul de a veni cu o propunere legislativă până în 2023 pentru a interzice cuștile pentru o serie de animale de fermă, ca parte a acestei revizuiri. Acest angajament a reprezentat îndeplinirea obligației legale de a răspunde la o inițiativă cetățenească europeană (ICE), "End the Cage Age", care a strâns peste un milion de semnături prin care se cerea trecerea la un sistem de creștere a animmalelor fără cuști.
"Ceea ce s-a întâmplat astăzi este scandalos", a comentat Olga Kikou, director al ONG-ului Compassion in World Farming EU și reprezentant delegat al inițiativei cetățenești europene "End the Cage Age". "Comisia și-a încălcat cuvântul de a oferi animalelor o viață demnă de a fi trăită, cedând în fața solicitărilor lobby-ului Big Agri și distrugând noile legi privind bunăstarea animalelor prin amânare."
Discursul lui Von der Leyen a fost apreciat de Partidul Popular European (PPE) care a dus un război împotriva Pactului verde, în numele securității alimentare și în încercarea de a atrage votul rural din UE înaintea alegerilor europene din 2024.
Discursul susținut în limbile engleză, germană și franceză este o tradiție pentru von der Leyen, dar modul în care se folosește de o limbă sau de alta este, de asemenea, un instrument politic. Cu siguranță nu este o coincidență faptul că președinta Comisiei a trecut la limba germană, limba sa maternă, pentru a se adresa șefului PPE, Manfred Weber, în prezent principalul său rival politic pentru postul de conducere în următoarea Comisie, care a declarat că PPE este "partidul fermierilor" și a folosit acest slogan pentru a se opune elementelor din Pactul verde a lui von der Leyen.
Când i-a venit rândul să îi răspundă lui von der Leyen, în calitate de lider al grupului PPE din Parlament, Weber a reafirmat pretenția partidului de a fi "partidul fermierilor".
"Să producem mai multă hrană, nu mai puțină, este răspunsul nostru pentru a reduce inflația prețurilor la alimente", a spus el, făcând un semn cu capul la dosarele Pactului verde, cum ar fi Legea privind reabilitarea mediului sau propunerea Comisiei de reducere a utilizării pesticidelor (SUR), pe care PPE a criticat-o ca punând în pericol securitatea alimentară. În timp ce von der Leyen a insistat asupra faptului că agricultura și protecția mediului merg mână în mână, Weber a plasat Pactul verde și fermierii în tabere opuse. "Credem în ideea de bază a Pactului verde", subliniază Weber, "dar ascultăm și fermierii noștri, IMM-urile, tinerii".
Comentarii