Comisarul pentru sănătate Vytenis Andriukaitis a cerut viitorului executiv european să includă bunăstarea animalelor între prioritățile sale după cazul vaporului încărcat cu oi vii parțial scufundat în portul Midia.

„Este teribil să vezi așa ceva. Și, sincer, poate mă repet, dar aceasta este încă o ocazie de a ne întreba dacă noi, ca societate, ne dorim să mai vedem astfel de lucruri întâmplându-se. Chiar este nevoie de transportarea animalelor vii?” a spus Andriukaitis, într-o declarație pentru EURACTIV.com.

„Este clar nevoie de a stabili standarde pentru bunăstarea animalelor care să reflecte punctele de vedere ale cetățenilor europeni, în special a celor mai tineri, care sunt din ce în ce mai atenți la problematica ecologică, umană și socială în domeniul alimentar”, a spus actualul comisar european pentru sănătate și securitate alimentară.

Andriukaitis nu va mai fi parte din viitoarea Comisie Europeană, care ar putea să-și înceapă mandatul chiar de la 1 decembrie.

Un vas încărcat cu 14.600 de oi s-a scufundat parțial pe bordul drept, duminică dimineața, în bazinul Portului Midia, iar cele mai multe dintre animale nu vor supraviețui probabil. Echipajul vasului a fost salvat și câteva zeci de oi au fost aduse la mal în ultimele trei zile, dar cea mai mare parte a animalelor fie s-a înecat, fie este încă blocată pe vas.

Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) a spus că vaporul era autorizat pentru transport, iar animalele erau sănătoase și apte pentru transport.

În schimb, Eurogroup for Animals, o organizație care militează pentru drepturile animalelor, spune că aprobarea ANSVSA a fost dată în poficda faptului că vasul a fost construit în 1980, dar nu a fost proiectat pentru transportul animalelor vii, era depășit moral și a avut probleme tehnice chiar anul trecut.

ONG-ul a amintit și de aprobările de export date de autoritățile române în vară - care au fost, de asemenea, criticate de Andriukaitis - când oile erau duse spre state din Golf în condițiile unor temperaturi extrem de ridicate.

În iulie, Vytenis Andriuikaitis i-a solicitat ministrului român al agriculturii, Petre Daea, oprirea exportului a 70.000 de oi către zona Golfului Persic pentru că nu ar fi asigurate condiții bune pentru transportul animalelor. Într-un mesaj postat pe Twitter, comisarul european menționa că în această perioadă animalele ar fi expuse unor temperaturi extrem de ridicate, iar prevederile legale din domeniu interzic transportul acestora în astfel de condiții. În plus, oficialul UE amintea că România a promis să schimbe legislația pentru a preveni cazuri similare, dar că nu au fost implementate aceste modificări.

Eurogroup for Animals cere Comisiei Europene să intervină pentru a opri administrarea deficitară din România și, pe termen lung, să lucreze pentru implementarea unei strategii clare de înlocuire a transportului de animale vii cu exportul de carne și animale sacrificate.