Wojciechowski-„recunoscător” pentru protestele fermierilor, PAC ar trebui să se bazeze pe stimulente
Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat pentru Euractiv că este recunoscător pentru recentul val de proteste ale fermierilor.
Aceste proteste au contribuit la asigurarea unui răspuns rapid la problemele acestora în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), un sistem care ar trebui să se bazeze pe stimulente, nu pe obligații, scrie Euractiv Polonia.
Etapele finale ale negocierilor și intrarea în vigoare a unei reforme care vrea să vină cu o Politică Agricolă Comună mai ecologică au marcat începutul actualei legislaturi a UE, care se încheie cu protestele fermierilor din toată Europa și cu punerea sub semnul întrebării a regulilor sale ecologice.
”Le sunt recunoscător fermierilor pentru aceste proteste. Ne-au ajutat să reacționăm suficient de rapid la problemele sectorului”, a declarat Wojciechowski într-un interviu pentru Euractiv.
Instituțiile UE au răspuns demonstrațiilor printr-un pachet care slăbește cerințele de mediu pentru fermieri pentru a accesa ajutoarele PAC și acordă statelor membre o mai mare flexibilitate în implementarea politicii.
Una dintre cele mai remarcabile schimbări a fost cea privind terenurile necultivate: fermierii nu vor mai fi obligați să mențină o cotă minimă de teren necultivat. În schimb, ei pot alege să facă acest lucru în cadrul unui sistem de ajutor de stimulare numit eco-schemă.
Potrivit lui Wojciechowski, astfel de schimbări asigură eliminarea celor mai controversate elemente ale regulilor ecologice ale PAC.
Pentru Wojciechowski, Green Deal nu a fost o greșeală, dar o parte considerabilă a componentei ecologice a PAC a fost imposibil de implementat de către fermieri.
”Mesajul meu către succesorul meu este că, pentru a atinge obiective ambițioase, accentul ar trebui să fie pe stimulente, nu pe obligații. Dacă vrem să facem agricultura mai verde, ar trebui să oferim fermierilor ajutor”, a spus Wojciechowski.
Comisarul polonez, propus de fostul guvern conservator, este conștient că nu este propunerea Varșoviei pentru un post în Comisie, deoarece noul cabinet, condus de Donald Tusk (PPE), critică obiectivele lui Wojciechowski.
În ultimele luni, guvernul lui Tusk și partidul său PiS l-au criticat pe Wojciechowski pentru că nu a îndeplinit cerințele fermierilor și pentru sprijinul său pentru Green Deal.
Wojciechowski a respins criticile, justificându-și rolul de a promova pachetul de revizuire a PAC și de a oferi garanții fermierilor din UE în extinderea beneficiilor comerciale către Ucraina, o problemă extrem de sensibilă în Polonia.
De asemenea, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, l-a mustrat oficial pentru că și-a exprimat public dezacordul cu privire la sprijinul acordat Ucrainei.
El a recunoscut pentru Euractiv că avea puncte de vedere diferite de von der Leyen în unele puncte.
Pregătirea pentru aderarea Ucrainei
Wojciechowski a spus că Executivul european dorește ca Ucraina să adere la bloc din punct de vedere politic, dar a reamintit că aderarea Kievului ar provoca o provocare pe piața UE, având în vedere potențialul agricol vast al acesteia.
Astfel, el a cerut perioade lungi de tranziție și mecanisme de securitate pentru a preveni destabilizarea pieței europene în urma afluxului de mărfuri ucrainene, adăugând că Ucraina poate intra pe piața comună doar atunci când sunt create condițiile corespunzătoare.
El a mai spus că PAC ar trebui reformată cu o ”plafonare” obligatorie a sprijinului pe hectar pentru fermieri, astfel încât exploatațiile agricole mari din Ucraina să nu primească prea mult în comparație cu fermele mici din UE.
”Acele exploatații ar trebui excluse de la plăți. Fermierii, nu companiile mari, ar trebui să primească banii”.
Viitoarea PAC
Wojciechowski a spus că protestele fermierilor au fost un impuls pozitiv pentru Comisia Europeană de a-și schimba abordarea asupra agriculturii.
Politica agricolă ar trebui să fie ghidată de o regulă „4S”, care implică securitatea, stabilitatea, sustenabilitatea și solidaritatea sectorului alimentar, a spus Wojciechowski, solicitând o PAC mai mare și un buget de criză agricolă.
El a insistat că bugetul PAC trebuie să crească pentru a asigura producția de alimente.
”Bugetul nostru este mult prea mic în acest moment”, a spus el. Wojciechowski a adăugat că, pentru a asigura stabilitatea fermelor, ”avem nevoie de o creștere de cel puțin 50% a bugetului și de o creștere cu 500% a rezervei de criză de [450 de milioane de euro anual]”.
Solidaritatea, pe de altă parte, presupune sprijinirea organizațiilor fermierilor și a asociațiilor de producători împotriva marilor jucători din lanțul alimentar.
În acest scop, Wojciechowski solicită crearea unui reprezentant al fermierilor, atât la nivelul UE, cât și la nivel național. Finlanda a înființat deja un astfel de birou, iar alte țări ar trebui să urmeze exemplul.
Comentarii