Cu ocazia vizitei șefei Executivului european la Kiev, președintele ucrainean a denunțat restricțiile europene ”inacceptabile” și ”crude” asupra exporturilor de cereale ucrainene.

”Orice restricție asupra exporturilor noastre este absolut inacceptabilă acum, pentru că întărește capacitățile agresorului rus”, a denunțat Zelenski, cerând Bruxellesului ”să le abolească cât mai rapid posibil”, calificându-le drept niște ”măsuri protecționiste severe, chiar crude”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

”În vreme de război, (acestea) nu pot decât să dezamăgească”, a spus el, vizând cele cinci țări în cauză - Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România, potrivit AFP.

De câteva săptămâni, tonul a crescut între Kiev, pe de o parte, și aceste state, pe de altă parte, cu Bruxelles-ul în rol de mediator.

UE a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la produsele ucrainene și s-a organizat pentru a permite Kievului să-și exporte grânele, deoarece invazia Rusiei a paralizat rutele obișnuite prin Marea Neagră.

Consecința: statele UE vecine au înregistrat o creștere masivă de sosiri din Ucraina, ceea ce a dus la saturarea silozurilor din cauza lipsei unei logistici adecvate și la scăderea prețurilor, destabilizând astfel fermierii locali.

Polonia, urmată rapid de alte țări europene, a interzis unilateral, la jumătatea lunii aprilie, accesul de cereale și alte produse agricole din Ucraina, afirmând că dorește să își protejeze fermierii.

Această situație a fost considerată "inacceptabilă" de către Bruxelles în plin război în Ucraina.

În pofida acestor tensiuni, la sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană a ajuns la un acord între toate părțile implicate pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene, în special către țările terțe, un punct crucial pentru Kiev, care dorește să poată continua să își exporte producția.

Ursula von der Leyen a fost de acord cu Zelenski că situația este "dificilă".

”Prioritatea imediată acum este ca tranzitul de cereale să se deruleze în mod transparent și la un preț cât mai scăzut posibil”, a spus ea.

”Aceasta necesită o cooperare foarte strânsă între diferitele părți interesate”, a continuat Von der Leyen, anunțând înființarea unei ”platforme de coordonare”, potrivit AFP.

Politica agricolă comună și provocările fără precedent ale pieței agro-alimentare

Mai mult pe EurActiv »