Consiliul UE a prelungit joi până la 23 iunie 2020 măsurile restrictive impuse ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei și a Sevastopolului.

Măsurile se aplică persoanelor și societăților din UE. Acestea sunt limitate la teritoriul Crimeei și al Sevastopolului.

Sancțiunile includ interdicții cu privire la:

  • importurile în UE de produse originare din Crimeea sau din Sevastopol;
  • investițiile în Crimeea sau Sevastopol, ceea ce înseamnă că cetățenii europeni sau societățile din UE nu pot să cumpere bunuri imobile sau entități în Crimeea, să finanțeze societăți din Crimeea sau să furnizeze servicii conexe;
  • serviciile de turism în Crimeea sau Sevastopol, de exemplu navele de croazieră europene nu pot să facă escală în porturile din Peninsula Crimeea, cu excepția cazurilor de urgență;
  • exportul anumitor mărfuri și tehnologii către societăți din Crimeea sau în scopul utilizării în Crimeea, în sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei, precum și în ceea ce privește prospectarea, explorarea și extracția de petrol, gaze și resurse minerale. Se interzic, de asemenea, acordarea de asistență tehnică și furnizarea de servicii de brokeraj, de construcții sau de inginerie legate de infrastructură în sectoarele respective.
În 17 martie, la cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Rusia, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, declara că UE rămâne ”neclintită” în angajamentul său privind suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaște legitimitatea acestui act de încălcare a dreptului internațional.

 

Din martie 2014, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Rusiei, ca răspuns la această destabilizare deliberată a Ucrainei.