Klaus Iohannis a declarat de la Bruxelles că nu va accepta pași înapoi în lupta anticorupție, iar la conducerea DNA trebuie să fie un procuror independent.
Augustin Lazăr reclamă mai multe încălcări ale Constituției în sesizarea făcută către Avocatul Poporului. Printre ele și faptul că legile nu pot retroactiva, în afara celor penale sau contravenționale mai favorabile. Lazăr cere esizarea CCR.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută miercuri ambiguitatea OUG emisă de guvern care pune sub semnul întrebării continuarea activității procurorilor din DNA.
Dosarele aflate la procurori care nu au 10 ani vechime în magistratură vor fi redistribuite. Este și cazul dosarului în care este anchetată firma Tel Drum, dar și Liviu Dragnea. Practic, DNA și DIICOT vor rămâne fără procurorii tineri.
Avizul negativ, plin de critici dure, dat de Consiliul Superior al Magistraturii nu l-a împiedicat pe ministrul Justiției să meargă mai departe cu propunerea sa la conducerea DNA. Iohannis are dreptul să refuze o singură dată.
Ministrul Justiției a prezentat, într-o declarație de presă, modificările aduse la legile Justiției, proaspăt „lucrate” în comisia Iordache și intrate în vigoare. „Nu am mers la Comisia de la Veneția să cer aprobare”, a spus Tudorel Toader.
Procurorul general Augusti Lazăr susține că marile dosare aflate în lucru vor fi afectate de noile prevederi din legile Justiției. Procurorii delegați să ancheteze vor dispărea, iar cei noi vor trebui să o ia de la capăt cu urmărirea penală.
PG vede mai multe elemente ce ar putea fi neconstituționale în OUG pregătită de Toader de a „ajusta” legile refăcute de PSD-ALDE. În plus, procurorii susțin că ministrul Justiției își crează o „pârghie politică de dominare a justiției”.
Klaus Iohannis a promulgat modificarea legii statutului magistraților care taie mai multe atribuții ale președintelui României. Una dintre ele este obligația de a nu refuza mai mult de o dată propunerea pentru numirea procurorilor șefi.
Procurorii din CSM spun că Florea este „submisivă”, are „o rezistență redusă la stres”, și că are „sincope” în ceea ce privește „onestitatea și imparțialitatea”. CSM remarcă și că Florea a spus că nu nu a știut ce conține protocolul parchet-SRI.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.