CCR a emis o ciudată decizie prin care ajută PSD-ALDE să scape de șefa DNA. Câteva întrebări legate de această decizie rămân, deocamdată, fără răspuns.
Patru candidați nu îndeplineau condițiile pentru a-și depune candidaturile pentru funcții în partid, printre care Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu, dar toți vor fi pe buletinele de vot. Și Nicolae Bădălău va fi recuperat de Liviu Dragnea.
Proiectele complete aduc lămuriri suplimentare și adâncesc controversele din jurul ideilor lui Tudorel Toader, contestate la scară foarte mare de sistemul judiciar. Inspecția Judiciară devine o unealtă „independentă” în mâna ministrului Justiției.
Ultimele declarații publice ale ministrului Justiției aduc în discuție ultima sa evaluare asupra DNA de după „OUG 13”, atunci când Toader a citit în fața presei un adevărat rechizitoriu, dar la final a spus că nu se impune schimbarea șefei DNA.
Programul de guvernare al PSD are o parte ascunsă și vizează demolarea Justiției și a infracțiunii cea mai periculoasă pentru politicieni - abuzul în serviciu. Curtea Constituțională îi ajută pe guvernanți să îl pună în aplicare.
Judecătorii Curții Constituționale s-au făcut că nu se bagă, dar i-au ajutat pe toți cei condamnați definitiv, judecați sau doar cercetați pentru abuz în serviciu. Pe scurt, toate dosarele pe abuz în serviciu vor fi închise.
Curtea Constituțională a decis că persoanele condamnate definitiv nu pot face parte din guvernul țării. Decizia apare după ce Liviu Dragnea nu a putut fi propus pentru funcția de premier, așa cum își dorea.
Ghiță are deja pe numele său două mandate de arestare, procurorii au cerut încă unul luni, iar dacă instanța le va accepta și pe acestea ar ajunge la cinci. Ministerul Justiției a mai cerut timp pentru a trimite în Serbia actele pentru extrădare.
CEDO ar putea da marți o hotărâre pilot împotriva României prin care se va da un termen autorităților pentru a rezolva situația din penitenciarele supraaglomerate. Nu va exista sancțiunea de 80 de milioane de euro inventată de politicieni.
Zeci de rețele de intermediari din Republica Moldova și Ucraina au preluat, practic, controlul asupra procesului de perfectare și reperfectare a actelor românești de identitate pentru moldoveni și ucraineni.
Istvan Beke și Zoltan Szocs sunt cei doi extremiști de etnie maghiară care au plănuit o explozie în timpul manifestărilor de ziua națională a României. Szocs este liderul mișcării extremiste 64 de Comitate (HVIM). Sentința nu este definitivă.
Ministrul Justiției a anunțat că nu va pune niciun prag valoric în textul articolului ce incriminează abuzul în serviciu. Florin Iordache, fostul ministru care a lansat OUG 13, s-a arătat supărat. Dar în Parlament își poate definitiva opera.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.