Președinția României la Consiliul UE salută recomandările formulate miercuri de Comisia Europeană privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu R. Macedonia de Nord și Albania.

Ministerul Afacerilor Externe și Președinția română salută publicarea de către Comisia Europeană a Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene, în care recomandă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Macedonia de Nord și Albania.

”Comunicarea Comisiei reconfirmă angajamentul Uniunii pentru avansarea politicii de extindere, pe baza meritelor proprii ale candidaților și potențialilor candidați, un obiectiv care corespunde importanței deosebite acordate de România, ca Președinție a Consiliului UE, acestei politici europene, care și-a dovedit succesul și valoarea adăugată. Președinția României la Consiliul UE salută, în context, contribuția actualei Comisii Europene, prin acest ultim Pachet extindere publicat în actualul mandat, pentru menținerea politicii de extindere printre prioritățile agendei europene și pentru sprijinul acordat partenerilor în îndeplinirea pașilor necesari pentru avansarea în acest proces”, potrivit unui comunicat MAE.

Politica de extindere reprezintă un palier prioritar al dimensiunii externe a acțiunii Președinției României la Consiliul UE, reflectat și în Programul său de lucru, fiind ”cel mai eficient instrument care a reușit de-a lungul anilor să proiecteze valorile europene în vecinătatea Uniunii Europene”.

Recomandările formulate de Comisia Europeană privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu R. Macedonia de Nord și Albania reprezintă ”un semnal pozitiv”, o decizie în acest sens urmând să revină statelor membre, la nivelul Consiliului.

Potrivit MAE, Președinția română a Consiliului va urmări adoptarea setului de Concluzii ale Consiliului privind extinderea și procesul de stabilizare și asociere, pe baza recomandărilor Comisiei Europene și în linie cu deciziile adoptate la reuniunea CAG din 26 iunie 2018, cu obiectivul obținerii de progrese și facilitării deciziilor politice în raport cu partenerii din procesul de extindere.