Evenimentul are loc joi seara la Ateneu, în prezența mai multor oficiali europeni. În fața Ateneului este anunțat și un protest.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis va participa și el la ceremonia de la Ateneu, unde va susține un discurs oficial, potrivit agendei actualizate de pe site-ul Administrației Prezidențiale.

****

"Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și Colegiul Comisarilor se vor afla la București în perioada 10 – 11 ianuarie pentru a marca începerea oficială a Președinției române, ce va debuta cu un concert de deschidere începând cu ora 20:00 EET/19:00 CET", potrivit unui anunț al Reprezentanței Comisiei Europene la București.

La ceremonia de la Ateneu nu va fi prezent și președintele Klaus Iohannis. Acesta va avea vineri o întâlnire bilaterală cu Juncker, urmată de o conferință de presă.

Vor fi, în schimb, premierul Viorica Dăncilă, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și cel al Consiliului European, Donald Tusk.

Comunicatul Reprezentanței, transmis luni, preciza că agenda vizitei include și întâlniri cu liderii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea. Joi dimineața, Florin Iordache a precizat pentru Mediafax că el va reprezenta Camera Deputaților la întâlnirea cu președintele Comisiei Europene.

Traficul rutier și pietonal va fi restricționat joi seara, între orele 19:30 - 20:00 pe strada Episcopiei și între orele 21:30 - 21:45 pe Calea Victoriei, în contextul desfășurării la Ateneul Român și la Palatul Regal a ceremoniei oficiale de lansare a președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a anunțat Brigada Rutieră.

Organizațiile Rezistența, Corupția Ucide, Declic și Inițiativa România au anunțat, pentru intervalul 19:00 - 22:00, în fața Ateneului, o manifestație cu sloganul "Vrem Europa, nu dictatură!".

"Pe data de 10 ianuarie, la Ateneul Român, întregul leadership al Uniunii Europene (președinții Consiliului European, ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, comisarii europeni, leaderii grupurilor din Parlamentul European) vor participa la preluarea președinției rotative de către România. Vor fi prezenți Donald Tusk (Președintele Consiliului), Antonio Tajani (Președintele Parlamentului European), Jean-Claude Juncker (Președintele Comisiei). Alături de toți ceilalți decidenți ai Uniunii Europene. Vrem să fim alături de ei. Vrem să fim văzuți de ei. Vrem să se înteleagă că, în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetățeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiție independentă, solidaritate, transparență în decizii și în cheltuirea banului public", au explicat  organizatorii.