Consiliul UE a adoptat luni Directiva copyright, apreciind că aceasta modernizează dreptul UE existent în materie de drepturi de autor pentru a deschide calea către o veritabilă piață unică digitală. Documentul e însă unul controversat.

Noile norme - adoptate la sfârșitul lunii trecute de către Parlamentul European - asigură o protecție adecvată pentru autori și artiști, deschizând, totodată, noi posibilități de accesare și partajare online a conținutului protejat prin drepturi de autor în întreaga Uniune Europeană, precizează Consiliul.

"Sunt foarte bucuros că am obținut un text echilibrat, creând multiple oportunități pentru sectoarele creative din Europa, care vor prospera și vor reflecta mai bine diversitatea noastră culturală și alte valori comune europene, dar și pentru utilizatori, a căror libertate de exprimare pe internet va fi consolidată. Acesta este un punct de referință pentru dezvoltarea unei piețe unice digitale solide și funcționale", a declarat Valer Daniel Breaz, ministrul român al Culturii și Identității Naționale.


Directiva abordează o gamă largă de chestiuni, care pot fi împărțite în trei categorii:
  • 1. Adaptarea excepțiilor/limitărilor în materie de drepturi de autor la mediul digital și la cel transfrontalierDirectiva introduce excepții obligatorii de la drepturile de autor în scopul extragerii de text și de date, al activităților didactice online și al conservării și difuzării online a patrimoniului cultural.
  • 2. Îmbunătățirea practicilor de acordare a licențelor pentru a se asigura un acces mai larg la conținut creativDirectiva prevede norme armonizate care facilitează:exploatarea operelor care au încetat să fie comercializate (opere aflate în afara circuitului comercial),emiterea de licențe colective cu efecte extinse șiobținerea drepturilor pentru filme prin intermediul platformelor video la cerere.
  • 3. Realizarea unei piețe funcționale a drepturilor de autorDirectiva introduce un nou drept pentru editorii de presă în ceea ce privește utilizarea online a publicațiilor lor de presă. Autorii operelor incluse în publicațiile de presă vor avea dreptul la o parte din veniturile obținute de editorii de presă rezultate din acest nou drept.

În ceea ce privește platformele de partajare de conținut online, care se bazează pe modelul de tip "conținut încărcat de utilizatori", Directiva clarifică cadrul juridic în care acestea funcționează. Aceste platforme vor trebui în principiu să obțină o licență pentru operele protejate prin drepturi de autor încărcate de utilizatori, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite anumite condiții prevăzute în directivă.

Prin urmare, titularii de drepturi vor putea negocia mai bine condițiile de exploatare a operelor lor online și vor fi remunerați pentru utilizarea online a conținutului lor de către aceste platforme. În același timp,  Directiva le permite utilizatorilor să genereze și să încarce în mod liber conținut, în scopuri precum citarea, critica, recenzia, realizarea de caricaturi, parodieri și pastișe. În acest sens, ea transformă aceste excepții, în prezent opționale pentru statele membre, în excepții obligatorii pentru acest tip specific de utilizare.

De asemenea, Directiva consacră dreptul autorilor și al artiștilor interpreți sau executanți la o remunerație corespunzătoare și proporțională în momentul acordării de licențe sau al transferării drepturilor lor, introduce o obligație de transparență în ceea ce privește exploatarea operelor licențiate și un mecanism de ajustare a remunerațiilor, precum și un mecanism specific de soluționare alternativă a litigiilor. Aceste norme nu se aplică dezvoltatorilor de software.

Textul a fost criticat și în România. Și europarlamentarul PNL Adina Vălean a criticat Directiva, votând împotriva ei, pentru că aceasta limitează dreptul la liberă exprimare și inovația.

"Directiva obligă platformele de conținut să verifice licențierea conținutului de orice natură (text, video, imagini sau audio) încărcat online, ceea ce va duce, după opinia a numeroși experți, la așa-numita filtrare obligatorie. Platformele vor avea tendința de a exclude imaginile sau textul dacă autorul încărcării nu furnizează dovada explicită că se află în posesia drepturilor de autor, lucru care descurajează drastic creativitatea utilizatorului de internet", precizează eurodeputatul pe pagina sa.