Reprezentanții permanenți la UE ai statelor membre au aprobat miercuri acordul din 13 decembrie între președinție și Parlamentul European referitor la propunerea privind ”produsul paneuropean de pensii” (PEPP).

Proiectul de regulament are ca scop oferirea unei game mai mari de opțiuni pentru persoanele care vor să economisească pentru pensie și, în același timp, stimularea pieței pensiilor personale.

Potrivit Comisiei Europene, doar 27% din europenii între 25 și 59 de ani s-au înscris într-un produs de pensii.

"Îmbătrânirea populației în Europa creează noi provocări. Una dintre acestea este cum putem să ne asigurăm că cetățenii economisesc o sumă suficientă pentru a putea trăi decent la pensie. Produsele paneuropene de pensii vor crea o nouă posibilitate pentru a economisi pe termen lung, utilizând piețele de capital și atenuând astfel presiunea asupra finanțării publice. Aceste produse vor avea și avantajul major că vor cumula toate sumele economisite în Europa, indiferent de țară, în cadrul unui singur plan de pensii personale”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul român al Finanțelor.

Conform noilor norme, PEPP ar urma să aibă aceleași caracteristici standard indiferent unde sunt comercializate. Ele vor fi oferite de o gamă largă de furnizori, în principal societăți de asigurare, bănci, instituții pentru furnizarea de pensii ocupaționale, firme de investiții și administratori de active.

Noile produse paneuropene de pensii personale vor oferi cetățenilor o nouă posibilitate de economisire, aplicabilă la nivelul întregii UE, venind în completarea planurilor de pensii publice și ocupaționale, precum și a planurilor de pensii personale de la nivel național. (Detalii, aici)