Ministrul de interne, Marcel Vela, a declarat sâmbătă seară că amenzile date în perioada stării de urgență pentru nerespectarea restricțiilor din ordonanțelor militare se ridică la 120 de milioane de euro.

Marcel Vela a explicat la Digi24 că bani vor merge către zona medicală și persoanele vulnerabile. 

Ministrul a spus că au fost sancționate contravențional 300.859 de persoane. Ministrul Vela a mai spus că la sfârșitul lunii mai se va face o analiză și se va decide exact cum vor fi alocați banii, dar ei se vor duce cu precădere către spitalele din România. El a reamintit că dacă au fost plătite în 24 de ore, amenzile au fost reduse la jumătate. De asemenea, a apreciat că o proporție relativ mică din rândul celor amendați au contestat amenzile.

Marcel Vela a recunoscut că suma amenzilor poate părea „imensă”, dar a relativizat-o, punând-o în comparație cu cheltuielile mari pe care statul le-a avut cu pregătirile pentru pandemie.

Sub aspect penal, 2.128 de persoane sunt cercetate, majoritatea pentru acte de teribilism sau violențe comise sub influența alcoolului, iar poliția a întocmit 1.673 de dosare penale.

Pe de altă parte, ministrul de interne a precizat că în cazul înlocuirii stării de urgență cu starea de alertă după 15 mai, vor exista în continuare amenzi pentru restricțiile care vor rămâne în vigoare, dar e prematur să indice un ordin de mărime pentru aceste sancțiuni.