Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vineri utilizarea vaccinului anti-COVID-19 al Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani.

Administrarea vaccinului Spikevax (Moderna) la grupa de vârstă 12-17 ani se va face similar ca la persoanele de peste 18 ani, adică două injecții administrate în partea superioară a brațului, la un interval de patru săptămâni.

În UE este folosit deja vaccinul Pfizer/BioNTech pentru copiii în vârstă de peste 12 ani.

„Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat acordarea unei extinderi a indicațiilor vaccinului COVID-19 Spikevax (Moderna) pentru a include utilizarea acestuia la copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani”, a declarat autoritatea europeană de reglementare într-un comunicat, citat de Agerpres.

Efectele vaccinului Spikevax, produs de compania de biotehnologie americană Moderna, au fost studiate în cadrul unui studiu clinic la care au participat 3.732 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Cercetarea a demonstrat că vaccinul produce un răspuns imunitar comparabil în cazul copiilor cu vârste între 12 și 17 ani cu cel observat la tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, ceea ce a dus la concluzia că eficacitatea Spikevax la grupa de vârstă 12-17 ani este similară cu cea în cazul adulților”, a precizat agenția.

Vaccinul Pfizer/BioNTech, bazat pe aceeași tehnologie ARNm ca și Moderna, a fost deja autorizat începând de la 12 ani în Statele Unite, Canada și în cele 27 țări ale Uniunii Europene.