Profesorul Alexandrul Rafila crede că mai important decât purtarea măștii ar fi să nu ne mai înghesuim, să păstrăm distanțarea socială.

Profesorul Rafila crede că nu asistăm neapărat la o relaxare a oamenilor în fața pandemiei, ci a intervenit acomodarea lor cu situația, s-au obișnuit și nu mai sesizează pericolul: ”Și în mod automat, încercăm să revenim la comportamente care înainte erau uzuale. Mi-e greu să spun că cineva este de vină sau că este inconștient, e pur și simplu un exercițiu pe care unii nu mai pot să-l continue și atunci trebuie să-i convingem...Cred că avem încă multe de făcut și putem să explicăm oamenilor, pe înțelesul tuturor. Adică o ordonanță militară stabilește niște măsuri. E foarte bine că este așa, dar câteodată, e bine să le și explici: care sunt consecințele nerespectării, care sunt alternativele pe care să le poată folosi oamenii, pentru că vin o mulțime de întrebări și dacă nu are cine să le răspundă, oamenii încearcă să-și găsescă singuri o cale care să le răspundă unor necesități”.

”Nu trebuie să panicăm oamenii, este foarte important, însă trebuie să le explicăm care este semnificația acestor măsuri, de ce este bine să le respectăm, cât timp trebuie să le respectăm, să le explicăm că măsurile se vor relaxa dacă ei reușesc să le respecte o perioadă, care să ne ducă la un nivel al îmbolnăvirilor care să intre pe un trend descendent”, a declarat sâmbătă, la Digi 24, prof. dr. Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologi, profesorul Alexandru Rafila a declarat că actuala pandemie ar putea să se întindă pe o perioadă de doi ani, dar intensitatea transmiterii va scădea probabil, în anul următor.