Angajații din sănătate amenință cu greva generală
Angajații din Sănătate amenință că vor intra în grevă generală în februarie, nemulțumiți de salarii și lipsa acută de personal din spitale, după ce angajările au fost blocate pentru medici, asistenți și infirmieri.
Posturile din sistemul public au fost blocate anul trecut printr-o așa-numită ordonanță a austerității.
Președintele filialei SANITAS București, Viorel Hușanu, a anunțat sâmbătă că angajații din sănătate vor face grevă, luna viitoare, ei fiind deja epuzați muncă.
”De când a început acest an noi suntem epuizați de muncă, în timp ce alți bugetari nici nu s-au întors din vacanțe. Camerele de gardă sunt pline, secțiile sunt pline și noi nu avem personal”, a declarat la postul de televiziune Digi 24 Viorel Hușanu.
El a precizat că este nevoie de peste 30.000 de noi angajați în sistem.
Viorel Hușanu a mai spus că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii celor două partide aflate la guvernare, au promis, anul trecut, că vor debloca jumătate din acest necesar, însă cele 15.000 de posturi nu au fost scoase la concurs.
Pe lângă lipsa de personal, asistenții și infirmierii acuză salariile mici.
”Un asistent medical are salariul aproape de salariul minim pe economie, media este între 3000 și 4000 de lei, iar această blocare a posturilor a dus la epuizare”, a explicat Hușanu.
Situația e complicată inclusiv în București, unde camera de gardă a unui spital de copii s-a aflat săptămâna trecută în pericol de a fi închisă din lipsă de personal.
În urma ordonanței emise de guvernul Ciolacu, angajările au fost blocate anul trecut, astfel că peste 40 de asistente și infirmiere de la Spitalul de Copii Gomoiu care au plecat nu au putut fi înlocuite.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat sâmbătă că, încă de la mijlocul anului 2013, atât Ministerul Sănătății pentru spitalele din subordine, cât și Mnisterul Dezvoltării, pentru spitalele din subordinea autorităților locale, au făcut memorandumuri pentru deblocarea și scoaterea la concurs a posturilor, dar memorandumurile nu au fost la avizate de către Ministerul de Finanțe.
”Înțeleg că este o problemă legată de deficitul bugetar, dar sper să putem să depășim acest moment neplăcut”, a spus Rafila.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în ședința de Guvern, că vrea să rezolve rapid problema medicilor rezidenți care au promovat examenul la sfârșitul anului trecut, el precizând că sunt aproximativ 4500 de medici în care statul a investit sute de milioane de euro, și trebuie să fie păstrați în țară.
USR susține că, în ciuda deficitului de personal din sistemul de sănătate, PSD și PNL "au angajat la stat 1.000 de oameni" în fiecare lună a anului trecut, aceștia fiind "pile politice", "nu angajați de care este nevoie".
Comentarii