Numărul persoanelor rămase fără loc de muncă din cauza coronavirusului este de aproximativ un milion, luând în calcul contractele de muncă suspendate și încetate la finalul lui mai, susține Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)

„La această cifră se va adăugă numărul românilor veniți din străinătate, care sunt în căutarea unui loc de muncă. Pentru că situația economică este în declin în întreaga lume, este de așteptat ca tot mai mulți români să decidă să se întoarcă acasă”, a anunțat CONAF într-un comunicat, citat de Agerpres.

„Efectele asupra economiei în acest an vor fi puternic resimțite! Banii pe care lucrătorii români din străinătate îi trimiteau în țară se vor reduce substanțial, iar, pe plan național, ne vom trezi, în câteva luni, cu un număr crescut de șomeri”, spune Cristina Chiriac, președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

„Din punct de vedere economic, dar și social, România are nevoie urgent de o strategie a pieței muncii pe termen mediu și lung pentru a evita astfel de derapaje în viitor. Forța de muncă ar trebui să reprezinte o prioritate nu doar în anii electorali, ci în genere, iar 2020 poate fi anul reconstrucției economice pornind de la pilonul de bază: forța de muncă”, a precizat ea.

Datele Ministerului Muncii arată că în 28 mai erau suspendate aproape 600.000 de contracte indifviduale de muncă, în timp ce aproximativ 430.000 de contracte de muncă au fost încetate de la debutul pandemiei.