Secretarul de stat Raed Arafat explică decizia CNSU de a impune un lockdown parțial începând de luni.

Arafat a declarat că portul măștii generalizat - indiferent de incidență - este una dintre cele mai eficiente metode de limitare a răspândirii virusului, ”dacă e respectată”.  

Măsura închiderii magazinelor la ora 21:00 are ca explicație limitarea mobilității și a contactului. Aici intră mall-urile, săli de fitness, cinematografe, teatre. 

Excepții de la această interdicție: farmacii, bezinării și livrările la domiciliu.

Interzicerea reuniunilor - petreceri, sărbători, onomastici - se face tot pentru reducerea contactului și a mobilității. 

Circulația va fi interzisă pe perioada nopții, între orele 23:00-5:00 deoarece în acest interval tinerii, în special, se deplasează pentru a face vizite, petreceri, inclusiv afară. Arafat spune că există studii în acest sens și măsura a fost luată și în alte state. 

Excepții în baza unor documente justificative: deplasările în interes profesional, asistență medicală ce nu poate fi amânată, medicamente, îngrijire copii/vârstnici.

Piețele în spațiu deschis vor funcționa în continuare.

Creșele și grădinițele rămân deschise, Raed Arafat precizând că e foarte greu pentru cei care muncesc să-și lase undeva copiii.

Terasele rămân deschise, dacă sunt ”adevărate”, a atras atenția oficialul.

Prin aceste măsuri, autoritățile speră că vor reuși să stabilizeze situația și peste o lună chiar să scadă numărul îmbolnăvirilor zilnice.

Pentru campania electorală, rămân valabile regulile din campania pentru locale.

Iohannis, la ședința de guvern:Sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei

Mai mult pe EurActiv »