Raed Arafat a precizat luni, la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului privind Legea carantinei, că 50% din infecții sunt transmise de asimptomatici.

”Pacientul asimptomatic este infectat cu COVID, nu are rost să ne jucăm cu cuvintele. Măsura care s-a luat în România a fost să nu se amestece asimptomatici care sunt potențiali contagioși. Studiul de Universitatea Yale din New York arată că peste 50% din infecțiile cu COVID sunt transmise de asimptomatici. Să nu inducem populația în eroare că noi îi închidem în pușcărie pentru că ei sunt cu simptome ușoare fără să îi zicem că, dacă mergeți acasă, peste 2-3 zile puteți să fiți în stop cardiac”, le-a spus senatorilor secretarul de stat în MAI, adăugând că, în cazul în care se decide ca asimptomaticul să stea acasă, familia este expusă.

Raed Arafat s-a referit și la cei care, după decizia CCR, au plecat din spitale, la cerere.

”Ultimul caz, acum 30-40 de minute, mesaj de la ora 15:45. COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore, la data de 6 iulie, acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee ... aproape comatos și s-a trimis Terapie intensivă ca să poată să-l asiste și să vedem dacă reușește să-l scoată sau nu”, a precizat Arafat.

Secretarul de stat a mai dat exemplul unui pacient găsit recent acasă în stop cardiac.

”Echipele se expun resuscitând acești pacienți care refuză internarea cu simptomele ușoare și merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizați adecvat, nu spun medicilor care este starea lor și că aceasta se agravează, după care familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat. Asta este o situația reală cu care ne confruntăm”, a spus el.