Românii trebuie să respecte prevederile ordonanțelor militare până la 15 mai, altfel există riscul ca data de relaxare a măsurilor să fie decalată, a avertizat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

"Măsurile de relaxare se vor lua treptat - iei câteva măsuri care sunt cu risc minimal, după care aștepți să vezi impactul lor, după care mai iei o parte din măsuri, mai atepți să vezi impactul lor. Dacă vezi că au avut impact mai mult decât ai calculat poate te oprești, nu mai iei o măsură după”, a explicat luni seara, la Antena 3, Raed Arafat, adăugând că fără mască oamenii ar putea să nu fie lăsați să se urce în mijloacele de transport în comun.

”S-ar putea când te duci la locul de muncă să vezi că e un control strict la intrare. Dacă ai simptome nu vei fi lăsat să intri la locul de muncă. Sau nu vei putea intra într-un magazin. Vor fi deci măsuri care vor încerca să compenseze măsurile de relaxare care vor urma”, a mai spus secretarul de stat.

Întrebat dacă se vor deschide toate magazinele și mall-urile pe 15 mai, Raed Arafat a spus că analizele care se fac în prezent nu pot oferi această garanție: "Acest lucru nu am cum să-l spun, din păcate. Este imposibil, pentru că analizele care se fac ne vor duce cât mai aproape de data de 15 mai, când se ia decizia. Nu putem astăzi, când suntem încă în aprilie, să spunem că în 15 mai vor fi luate cutare măsuri ... Trebuie să așteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua. Dacă vedem că situația se înrăutățește s-ar putea să nu mai fie 15 mai. Măsuri pe care am vrut să le luăm, s-ar putea să nu le mai luăm", a explicat Raed Arafat.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat luni seară, la Digi24, că ridicarea restricțiilor din timpul stării de urgență se va face gradual, iar evenimentele cu un număr mare de participanți cel mai probabil nu vor mai putea avea loc, în această categorie fiind și spectacolele. Parcurile vor putea fi redeschise, dar nu și locurile de joacă pentru copii. De asemenea, în ceea ce privește restaurantele, prim-ministrul a spus că riscul epidemiologic este mare.

Ludovic Orban a precizat că atunci când se vor deschide parcurile și se va relua circulația, maxim 3 persoane se vor putea deplasa în grup.

În ceea ce privește hotelurile, premierul a afirmat că, în viziunea sa, ele vor putea funcționa.