Arafat: Sper ca până la Paște să fim cât mai aproape sau în totalitate de normalitate

Raed Arafat speră ca, până la Paște, România să fie într-o fază cât mai aproape sau în totalitate de normalitate, dacă nu apar surprize. El a mai spus că virusul Sars-CoV-2 nu va dispărea, dar vom conviețui cu el.
„Dacă nu sunt surprize și nu e nimic, sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate de normalitate și vom conviețui în final cu acest virus. Virusul nu va dispărea, dar vom conviețui, mai ales dacă rămâne predominanta varianta Omicron, care este mai contagioasă, dar este cu o virulență mai scăzută, mult mai scăzută”, a declarat joi secretarul de stat Raed Arafat, întrebat în legătură cu relaxarea restricțiilor.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri seara, la Antena 3, că există întâlniri săptămânale pentru planul de măsuri de relaxare și că Guvernul ar urma să discute după 15 februarie despre posibilitatea unor astfel de măsuri.
Acest lucru depinde de evaluarea stării epidemiologice.
”La acest moment am început să scădem. Încă există o cifră importantă zilnică, încă există un număr totuși important de cazul în terapie intensivă. Clar că sunt discuții și sunt discuții pentru că se dorește să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate, cum am spus, deci acest lucru depinde de evoluție. Dacă continuă scăderea și dacă vedem că impactul pe secțiile de terapie intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv”, a spus Arafat în conferința săptămânală de presă.
În privința renunțării la purtarea măștii în aer liber - decizie luată deja de unele țări -, Raed Arafat a precizat că autoritățile române se vor uita și la măsurile din alte țări, ”care deja sunt înaintea noastră pentru că vârful acestui val la ei a fost înainte”.
”Măsurile pe care România o să le implementeze vor fi foarte asemănătoare, din ce pot să vă spun acum, cu măsurile implementate de alte țări în acest sens. Totul depinde, încă o dată, de analizele care se vor face și de decizia finală pe care o ia Comitetul Național în baza recomandărilor care vor fi, dar tendința noastră și tot sunt să urmăm ce alte țări implementează la momentul în care văd că numărul cazurilor a scăzut și care sunt în aceeași situație ca noi. Singura diferență între noi și ei rămâne rata de persoane vaccinate, care este o diferență semnificativă, dar și cu asta, tendința de a lua măsuri în viitor sau de a renunța la măsuri va fi foarte asemănătoare cu ce au făcut alte țări. Ne uităm la spațiul european, ne uităm la țări care deja au luat aceste măsuri și deja putem să vedem care sunt rezultatele acestor măsuri la ei”, a explicat el.
Săptămâna viitoare școlile continuă în format fizic
În prezent - a spus secretarul de stat în Ministerul sănătății Andrei Baciu - se observă o tendință de scădere a gradului de ocupare a paturilor pe secțiile de spital și, în același timp, se menține totuși numărul de cazuri de pacienți internați în terapie intensivă.
Cum joi rata de ocupare a paturilor în spitale este de 45,70% la nivel național, iar pe județe variază între 22% și 58%, săptămâna viitoare, școlile își pot continua și își vor continua activitatea în formatul clasic, în formatul fizic, cu excepția claselor și școlilor care prezintă cazuri punctuale de copii cu Sars-CoV-2.
Rata de vaccinare
Peste 8,91 milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă un procent de vaccinare din populația adultă de aproximativ 50,5%, iar din populația generală vaccinare cu cel puțin o doză reprezintă un procent de aproximativ 42%, a anunțat joi Valeriu Gheorghiță.
Pe grupe de vârstă cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la grupa de vârstă 50 - 59 de ani, este de aproape 58%, iar la grupele de vârstă de la 40 până la 79 de ani inclusiv rata de vaccinare medie este de 53,6%.
La persoanele de peste 80 de ani, rata este de 30,8%, iar la grupele mici de vârstă, 12 - 15 ani, rata este în momentul de față la 11,3%.
În ceea ce privește administrarea dozei de booster, până la acest moment sunt peste 2,45 de milioane de persoane care au primit doza de booster, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din cei eligibili care au mai mult de patru luni de la prima schemă de vaccinare.
Vaccinare sezonieră
Întrebat când s-ar putea ajunge la o vaccinare sezonieră pentru virusul Sars-CoV-2, Valeriu Gheorghiță a declarat:
”Probabil, în momentul în care vom intra în faza de endemie a bolii, ceea ce, așa cum am mai spus și data trecută, nu înseamnă că virusul nu mai circulă sau că nu mai poate să genereze îmbolnăviri, ci că din punct de vedere al măsurilor suntem într-o altă etapă în care trebuie să conviețuim cu virusul și vor persista probabil o serie de măsuri care vor avea impact social redus, dar care își vor menține eficiența în ceea ce privește protecția față de îmbolnăvire. Este important de monitorizat foarte atent și de supravegheat ce tip de variantă virală circulă și pentru acest lucru capacitatea de secvențiere trebuie consolidată la nivelul tuturor țărilor, inclusiv în România și cu siguranță în urma acestei monitorizări se vor identifica acele variante virale care au potențial de a circula intens și eventual să devină dominantă, să recunoască, să recâștige o transmisibilitate la nivel global și în funcție de asta se vor face sau nu recomandări de administrare a unui vaccin, probabil adaptat acelei variante virale circulante pe modelul vaccinării din gripa sezonieră. Dar, la acest moment, este iarăși prematur pentru că realmente ne interesează să vedem care va fi evoluția în perioada care urmează a acestui val cinci de îmbolnăviri”.
de VP 01 Mar 2022 18:25
Afarat, ce legatura ai tu cu Sfintele Pasti, te-ai botezat intre timp ca ortodox ? Sau ti-e frica de Invierea lui Hristos Dumnezeu ?
Una sau alta, cauta nenea sa te mantuiesti si salvezi din cacaua in care te scalzi inca dinainte de covizi...