Raed Arafat speră ca, până la Paște, România să fie într-o fază cât mai aproape sau în totalitate de normalitate, dacă nu apar surprize. El a mai spus că virusul Sars-CoV-2 nu va dispărea, dar vom conviețui cu el.

„Dacă nu sunt surprize și nu e nimic, sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate de normalitate și vom conviețui în final cu acest virus. Virusul nu va dispărea, dar vom conviețui, mai ales dacă rămâne predominanta varianta Omicron, care este mai contagioasă, dar este cu o virulență mai scăzută, mult mai scăzută”, a declarat joi secretarul de stat Raed Arafat, întrebat în legătură cu relaxarea restricțiilor.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri seara, la Antena 3, că există întâlniri săptămânale pentru planul de măsuri de relaxare și că Guvernul ar urma să discute după 15 februarie despre posibilitatea unor astfel de măsuri.

Acest lucru depinde de evaluarea stării epidemiologice.

”La acest moment am început să scădem. Încă există o cifră importantă zilnică, încă există un număr totuși important de cazul în terapie intensivă. Clar că sunt discuții și sunt discuții pentru că se dorește să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate, cum am spus, deci acest lucru depinde de evoluție. Dacă continuă scăderea și dacă vedem că impactul pe secțiile de terapie intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv”, a spus Arafat în conferința săptămânală de presă.

În privința renunțării la purtarea măștii în aer liber - decizie luată deja de unele țări -, Raed Arafat a precizat că autoritățile române se vor uita și la măsurile din alte țări, ”care deja sunt înaintea noastră pentru că vârful acestui val la ei a fost înainte”.

”Măsurile pe care România o să le implementeze vor fi foarte asemănătoare, din ce pot să vă spun acum, cu măsurile implementate de alte țări în acest sens. Totul depinde, încă o dată, de analizele care se vor face și de decizia finală pe care o ia Comitetul Național în baza recomandărilor care vor fi, dar tendința noastră și tot sunt să urmăm ce alte țări implementează la momentul în care văd că numărul cazurilor a scăzut și care sunt în aceeași situație ca noi. Singura diferență între noi și ei rămâne rata de persoane vaccinate, care este o diferență semnificativă, dar și cu asta, tendința de a lua măsuri în viitor sau de a renunța la măsuri va fi foarte asemănătoare cu ce au făcut alte țări. Ne uităm la spațiul european, ne uităm la țări care deja au luat aceste măsuri și deja putem să vedem care sunt rezultatele acestor măsuri la ei”, a explicat el.

Săptămâna viitoare școlile continuă în format fizic

În prezent - a spus secretarul de stat în Ministerul sănătății Andrei Baciu - se observă o tendință de scădere a gradului de ocupare a paturilor pe secțiile de spital și, în același timp, se menține totuși numărul de cazuri de pacienți internați în terapie intensivă.

Cum joi rata de ocupare a paturilor în spitale este de 45,70% la nivel național, iar pe județe variază între 22% și 58%, săptămâna viitoare, școlile își pot continua și își vor continua activitatea în formatul clasic, în formatul fizic, cu excepția claselor și școlilor care prezintă cazuri punctuale de copii cu Sars-CoV-2.