Guvernul austriac a decis vineri instituirea unui lockdown până la 12 decembrie, muncă de acasă și vaccinare obligatorie din februarie 2022.

”Nu e ușor pentru nimeni, dar e (o măsură) necesară”, a declarat vineri ministrul sănătății, Wolfgang Mückstein.

Autoritățile medicale au anunțat astăzi 15.809 de cazuri noi de infectare. 520 de pacienți se află la Terapie intensivă. Având în vedere creșterea numărului de infectări din ultima perioadă, decidenții din cele nouă landuri austriece s-au întâlnit joi seară cu cancelarul Alexander Schallenberg și cu ministrul sănătății, Wolfgang Mückstein. În cursul nopții, ei au decis instituirea unui nou lockdown, începând de luni, 22 noiembrie până la 12 decembrie.

”Nu am reușit să convingem destui oameni să se vaccineze”, a spus Schallenberg. Deși ultimele măsuri au determinat o creștere a vaccinărilor, acestea nu au fost suficiente. Autoritățile au încercat să evite vaccinarea obligatorie, dar ”trebuie privită realitatea în față”, scrie Die Presse. 

Austria are o rată de vaccinare de doar 64%, mai mică față de media europeană. Din acest motiv, Viena a decis ca, din februarie anul viitor, vaccinarea să devină obligatorie.

Deocamdată nu s-a stabilit de la ce vârstă devine vaccinarea obligatorie. Persoanele cu contraindicații nu vor fi vaccinate, a precizat Schallenberg.

Dacă se va aplica decizia anunțată astăzi, Austria devine prima țară care în care vaccinarea va fi obligatorie.

Cancelarul Schallenberg a mai anunțat că, din 13 decembrie, carantina totală se ridică pentru cei vaccinați și pentru cei care au trecut prin boală. Pentru cei nevaccinați, lockdown-ul va continua și după această dată. 

Școlile vor funcționa față în față, cu obligația purtării măștii. Li se recomandă însă părinților să-și țină copiii acasă dacă e posibil. Copiilor care stau acasă li se vor asigura cursuri online.  

De asemenea, autoritățile de la Viena recomandă telemunca.

Măștile de tip FFP2 sunt obligatorii în interior, inclusiv la locul de muncă.