Agențiile federale din domeniul sănătății din SUA au recomandat marți suspendarea vaccinului contra COVID-19 al Johnson & Johnson, după ce 6 persoane cărora le-a fost inoculat produsul au făcut tromboze, transmite agenția Reuters, citată de HotNews.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite va ține o ședință pe această temă miercuri, pentru a analiza cazurile raportate.

Toate cele șase persoane erau femei, cu vîrste între 18 și 48 de ani. Una dintre ele a murit, iar alta, din Nebraska, a fost spitalizată în stare critică, potrivit New York Times.

Până pe 12 aprilie, peste 6,8 milioane de doze de Johnson & Johnson au fost administrate în Statele Unite.

Îmn acest context, CDC și Autoritatea americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) au spus, într-o declarație comună, că evenimentele adverse par să fie extrem de rare la acest moment.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, de asemenea, că a început să examineze rapoarte legate de cazuri de cheaguri de sânge după administrarea vaccinului Johnson & Johnson.

Patru cazuri serioase de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, dintre care unul fatal, au fost raportate după inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de Janssen, filiala europeană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson, a spus vineri EMA.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul sănătății, a declarat vineri că primul lot de vaccin anti-COVID-19 de la Johnson&Johnson, însumând 60.000 de doze, va ajunge în România în data de 15 aprilie, cu câteva zile mai devreme decât se anunțase inițial.

Amânarea livrărilor către Europa

Johnson&Johnson a anunțat marți după-amiază că va amâna livrările de doze către Europa, după anunțul autorităților americane, relatează Deutsche Welle.

Compania americană a trimis deja câteva doze în Europa, planul fiiind furnizarea a 50 de milioane de doze până la finalul lunii iunie.

Johnson&Johnson a precizat că analizează împreună cu EMA cazurile semnalate de tromboză.

Comisia Europeană cere clarificări din partea companiei farmaceutice Johnson & Johnson în urma anunțului ”complet neașteptat” al acesteia privind amânarea livrării vaccinului său anti-Covid-19 pentru Uniunea Europeană, a declarat marți agenției Reuters un oficial european.

Planurile lui Gheorghiță

Anterior, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, prezentase calendarul livrărilor pentru perioada următoare:

”Mâine intră în țară prima tranșă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson, 60.000 de doze, și care vor sosi pe 15 aprilie la Institutul Cantacuzino. Cu privire la calendarul livrărilor pentru perioada următoare, mâine intră în țară prima tranșă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson, 60 de mii de doze, și care vor sosi pe 15 aprilie la Institutul Cantacuzino. Vorbim de primele tranșe. Suplimentar, în ultima săptămână din aprilie, vor mai sosi încă 103.200 de doze de vaccin produs de aceeași companie, cu un total de 163.200 de doze. Pentru luna mai, pentru acest vaccin, vom mai primi, estimările pe care le avem în acest moment, 518.400 de doze, iar pentru luna iunie, 1.661.400 de doze”.