Avocatul Poporului recomandă eliminarea prevederilor ce interzic accesul elevilor cu temperatură peste 37,3 grade Celsius la examenele naționale. Această măsură ar încălca dreptul la educație în condiții egale, spune Renate Weber.

"Apreciem că interzicerea accesului elevilor care depășesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect încălcarea dreptului la educație, în condiții egale, al elevilor care ar urma să fie excluși de la examenele de Evaluare națională și Bacalaureat, afectând astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare", se explică în recomandarea postată semnată de Renate Weber. 

Avocatul Poporului recomandă Ministerului educației și cercetării și Ministerul sănătății să identifice și să dispună în regim de urgență toate măsurile care se impun în vederea asigurării dreptului la educație în condiții de egalitate, în contextul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2.

Totodată, MEC și Ministerului sănătății li se recomandă să elimine ”prevederile discriminatorii din actul normativ criticat (Ordinul comun al Ministrului educației și cercetării și Ministrului sănătății nr. 4259 din 15 mai) și să permită accesul candidaților, în condiții de egalitate, la examenele în sesiunile regulate din calendarul de desfășurare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2019-2020 și din calendarul examenului de bacalaureat național – 2020”.

Cele două ministere trebuie să informeze Avocatul Poporului cu privire la însușirea recomandării și realizarea măsurilor dispuse.