Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și solicită Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Sănătății să dispună măsuri urgente pentru ca boala COVID-19 să fie inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din grupa A.

Potrivit Avocatului Poporului, măsura este prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 1186/2000, astfel că asigurații pot să beneficieze de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă plătită în procent de 100%.

"Aceasta în condițiile în care, potrivit specialiștilor, boala este extrem de contagioasă și cu o arie de răspândire foarte mare", spune Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

În prezent, conform legislației în vigoare, cei aflați în incapacitate temporară de muncă din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19 primesc o indemnizație plătită în proporție de 75%.

Demersul, spune Avocatului Poporului, a fost făcut ca urmare a articolelor apărute în presă pe această temă și se întemeiază pe prevederile art. 41 din Constituția României privind munca și protecția socială a muncii.