Banca Mondială: Cheia redresării economice este creșterea cheltuielilor pentru sănătate și educație
Banca Mondială estimează o scădere cu până la 4,4% a economiilor emergente și în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală în 2020, ceea ce reprezintă cea mai severă recesiune de la criza financiară din 2008.
Potrivit celei mai recente actualizări a prognozei economice (Economic Update) a Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, se așteaptă ca procesul de creștere să înregistreze o redresare în anul 2021, cu 1,1-3,3%. Cu toate acestea, perspectivele rămân incerte și există și riscul de subperformanță, avertizează instituția internațională.
Ritmul de redresare va depinde de durata de manifestare a pandemiei de COVID-19, de disponibilitatea și distribuirea unui vaccin, precum și de gradul de intensificare a comerțului și investițiilor. În consecință, creșterea din regiune ar putea fi mai slabă decât ne-am putea aștepta, dacă pandemia se înrăutățește, avertizează Banca Mondială.
„În astfel de vremuri pline de provocări, statele din Europa și Asia Centrală trebuie să privească dincolo de momentul crizei și să se pregătească pentru o redresare rezilientă în perioada post-pandemie”, a declarat Anna Bjerde, Vice-președintă a Băncii Mondiale pentru Regiunea Europei și Asiei Centrale.
Ea spune că trebuie consolidată guvernanța, climatul investițional trebuie îmbunătățit, iar inovația și dezvoltarea digitală trebuie încurajate.
„De o importanță critică sunt investițiile semnificative și susținute în educație de calitate și servicii de sănătate”, a adăugat Anna Bjerde.
Pandemia a afectat negativ și învățământul și serviciile de sănătate din această regiune, notează Banca Mondială. Pe lîngă decesel e provocate de coronavirus, unii dintre supraviețuitori vor avea de suferit pe termen lung. De cealaltă parte, închiderea școlilor poate duce la înregistrarea unor pierderi la nivel educațional echivalând cu o treime dintr-un an întreg de școlarizare, ceea ce poate exacerba inegalitățile.
Comentarii