Summitul pentru strângerea de donații ”Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor” a mobilizat încă 6,15 miliarde de euro pentru a contribui la dezvoltarea și asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri, teste și tratamente pentru COVID-19.

Fondurile obținute vor sprijini, de asemenea, redresarea economică în regiunile și comunitățile cele mai fragile din lume.

Această sumă include un angajament în valoare de 4,9 miliarde de euro din partea Băncii Europene de Investiții, în parteneriat cu Comisia Europeană, și un angajament în valoare de 485 de milioane de euro din partea statelor membre ale UE.

Astfel, angajamentele totale asumate în cadrul maratonului donatorilor desfășurat în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, lansat în 4 mai de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se ridică la 15,9 miliarde de euro.

40 de guverne au luat parte la summit și s-au angajat să asigure accesul universal la medicamentele pentru coronavirus și să ajute, într-un mod echitabil și just, la reconstrucția comunităților care au fost afectate grav de pandemie.

Summitul a dus la asumarea de angajamente pentru capacitatea de producție a peste 250 de milioane de doze de vaccin destinate țărilor cu venituri medii și mai mici.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ”lumea va fi eliberată de această pandemie numai atunci când vaccinurile, testele și tratamentele vor fi disponibile la un preț accesibil pentru toți cei care au nevoie de ele”.

Suma de 4,9 miliarde de euro se adaugă la cele două miliarde de euro care au fost deja angajate de către BEI la data de 4 mai. Fondurile vor finanța redresarea economică, consolidarea sistemelor de sănătate și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă(link is external) în toate țările din afara UE, ca parte a răspunsului global al UE pentru combaterea pandemiei (”Echipa Europa”).

Banca Europeană de Investiții alcătuiește o rezervă de proiecte de investiții pentru a dezvolta și a extinde producția de vaccinuri, teste și tratamente pentru coronavirus, în parteneriat cu Comisia, Organizația Mondială a Sănătății și Coaliția pentru inovare în domeniul pregătirii în eventualitatea apariției unei epidemii (CEPI). Toate aceste eforturi sunt completate de acțiunile întreprinse de BEI în domeniul sănătății și al pregătirii pentru pandemii atât în interiorul, cât și în afara UE.