Belgia cere României să explice fenomenul diplomelor false de stomatologie

Ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke, a contactat autoritățile române pentru a afla cum controlează țara autenticitatea diplomelor de stomatologie în urma unor informații privind slaba pregătire a unor absolvenți cu diplome românești.
Presa belgiană a relatat recent că aproape jumătate dintre stomatologii care au început să lucreze în Belgia anul trecut erau străini, dintre care peste o treime și-au obținut diploma într-o altă țară europeană. Diplomele românești reprezintă un sfert din diplomele străine.
Dar, „când [candidații cu diplome românești] se prezintă în fața comitetului de acreditare [procedură necesară pentru ca dentiștii să poată lucra în Belgia], ei nu pot răspunde la cele mai simple întrebări”, a declarat Frank Herrebout, președintele Asociației Medicilor Dentisti Flamanzi, relatează agenția Belga.
Potrivit asociației, solicitanții cu diplome românești par să cunoască foarte puține despre domeniul stomatologic. Asociația a acuzat chiar școlile publice din România că vând diplome, în special cetățenilor din afara UE, dintre care mulți sunt tunisieni.
Cum Belgia trebuie să recunoască diplomele eliberate de celelalte state membre UE, nu poate respinge automat candidații doar pentru că dețin diplome românești.
Pentru a rezolva această situație, Vandenbroucke a contactat autoritățile române pentru a vedea cum monitorizează calitatea diplomelor acordate absolvenților de stomatologie.
„Suntem în contact cu colegii noștri români, discuțiile au fost constructive și se lucrează la soluții pentru a asigura calitatea și autenticitatea diplomelor de medici stomatologi”, a spus Vandenbroucke.
El a adăugat că Belgia consideră „foarte importantă” cooperarea medicală cu România, întrucât „mulți medici și profesioniști români lucrează în Belgia”.
În acest fel, […] dăm dovadă de solidaritate unii cu alții și ajutăm profesioniștii din domeniul sănătății din toată Europa să atenueze lipsa de lucrători din domeniul sănătății cu care ne confruntăm. Important este următorul lucru: calitatea îngrijirii pentru pacient este întotdeauna pe primul loc”, a adăugat el.
Comentarii